Vesti Vesti

Help i Pirot nastavljaju saradnju

Nastavlja se veoma uspešna , dugogodišnja saradnja,  izmedju Helpa i grada Pirota. Sutra, u sredu, 13. jula u 14 časova u Svečanoj sali biće potpisan Memorandum  koji će pružiti  mogućnost   za nove  mikro i male biznise u Pirotu. Ugovor podrazumeva aktivnosti  do oktobra 2017.

Tokom sutrašnjeg skupa  biće dodeljeni i ugovori o donaciji finalnim korisnicima grantova tekućeg projekta za 2016. godinu.

Help-ove aktvnosti na terenu, saradnju sa Gradom i posetu korisnicima sutra će pratiti član Upravnog odbora i bivši parlamentarac gdin Klaus-Jirgen Hedrih (Klaus Jürgen Hedrich).

Zvanično saopštenje Helpa

Help i Grad Pirot nastavljaju saradnju na polju zapošljavanja i razvoja mikro i malih biznisa. U sredu, 13. jula  u 14 časova u svečanoj sali, biće potpisan novi Memorandum o saradnji na projektu “Podrška razvoju mikro biznisa u Srbiji II” kojim de, od juna 2016. do oktobra 2017. godine, najmanje 30 mikro i malih biznisa dobiti mogudnost da pokrene poslovanje i zaposli nove ljude. Istom prilikom, finalnim korisnicima u okviru tekudeg projekta „Smanjenje siromaštva i unapređenje mogućnosti zapošljavanja marginalizovanih i ugroženih grupa stanovništva u Srbiji” bide uručeni ugovori o donaciji 16 grantova u opremi za samozapošljavanje.

Šesnaest Roma i Romkinja (12+4) u narednom periodu dobide, po osnovu ovih ugovora, opremu vrednosti 1200 (10 grantova) i 2400 evra (6 grantova) i to za po dve zanatske i poljoprivredne delatnosti i 12 uslužnih. U ovom projektu koji Help sprovodi u saradnji sa Pirotom od maja 2013. do kraja 2016. godine do sada je podržano 39 korisnika grantovima prosečne vrednosti 2400 evra i 43 korisnika grantovima prosečne vrednosti 1200 evra, kao i dve kooperative – jedna reciklažna i jedna pčelarska.

Današnjim Memorandumom o saradnji na novom projektu, Help i Pirot broje deveti ciklus saradnje, obnovljenu ambulantu Doma zdravlja sa doniranom medicinskom opremom, ambulatno vozilo sa medicinskom opremom za hitne intervencije na terenu, u pripremi je razmatranje mogudnosti adaptacije prostora za privremeni prihvat i registraciju migranata u tranzitu koji se finansira sredstvima EU, dok je iz nemačkih fondova, svih ovih godina, finansirana podrška i razvoj tri kooperative (peglana kobasica, reciklaža, pčelari), 379 pojedinačnih korisnika, brojne stručne obuke i aktivnosti umrežavanja i povezivanja, ne samo podržanih korisnika, ved i drugih relevantnih faktora u procesu smanjenja siromaštva, zapošljavanja i razvoja mikro i malih biznisa.

Novi konkurs u Pirotu biće objavljen najkasnije do kraja jula uz mogudnost prijavljivanje najkasnije do kraja avgusta.

O projektu “Mikro biznisi”:

Novi projekat “Podrška razvoju mikro biznisa u Srbiji II” Help takođe realizuje uz pomod Nemačke vlade i ciljnih gradova i opština Niš, Pirot, Valjevo i Zaječar. Ukupna vrednost projekta je 259,400,00 evra, dok direktni troškovi u Pirotu, za 30 korisnika, iznose 72.000,00 od čega Grad sufinansira 28.800,00. Projekat se zasniva na edukativnoj i ekonomskoj podršci lokalnom održivom razvoju u Srbiji uz primenu mehanizama za podsticaj razvoja mikro biznisa u ciljanim opštinama u Srbiji, kroz grantove u opremi, organizaciju poslovnih i stručnih obuka i obrazovanja od juna 2016. do kraja oktobra 2017. godine.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *