Vesti Vesti

HELP i grad Niš podržao 20 preduzetnika za nabavku opreme

U okviru projekta „Inkluzija i ekonomsko osnaživanje na Zapadnom Balkanu“, koji sprovodi nemačka organizacije „Help“, 20 preduzetnika dobilo je priliku da nabavkom opreme i mašina u vrednosti od 3.000 evra unapredi svoj biznis, ili da budući privrednici započnu svoj novi biznis.

Sedam zanatskih delatnosti uključuje održavanje i popravku motornih vozila, instalacione radove i proizvodnju prehrambenih proizvoda. Takođe, podržano je i 13 uslužnih delatnosti, i to popravke, ketering (ugostiteljske usluge), stomatološke i usluge nege i lepote.

Ove godine akcenat je na žene preduzetnice, ali i na mlade ljude i ljude bez posla.

„Jednostavno među njima i 13 žena, što nas posebno raduje. Na taj način ekonomski osnažujemo, ne samo muškarce, već i žene u Nišu i okolini. Praksa je pokazala da ovaj program jako uspešan, jer ljudi ostaju i opstaju i nastvljaju da se bave tim biznisiom. Ovo su mikro i mala preduzeća, koja Grad i „Help“ podržavaju kroz opremu“, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ukupno 20 podržanih korisnika, od kojih je sedam muškaraca i 13 žena, prosečne starosti 36 godina, ima priliku da unapredi svoje poslovanje, a dva podržana korisnika će zaposliti po jednog dodatnog radnika. Pored donacija u opremi, korisnici grantova će imati poslovne i stručne obuke.

„Danas ugovore dobija 20 preduzetnika, od čega 13 preduzetnica, odnosno 60 posto žena, što je rezultat selekcije aplikanata, kojih je bilo više od 80 u ovoj fazi. „Help“ uz donatorsku pomoć Vlade Nemačke takođe finansira ovaj projekat“, poručila je šefica kancelarije „Helpa“ u Nišu.

Zahvaljujući Vladi Nemačke i Gradu Nišu obezbeđeno je ukupno 60 hiljada evra, od čega je iz budžeta grada izdvojeno 24 hiljade evra. Sami kandidati učestvuju sa 20 posto od vrednosti donirane opreme.

izvor https://gradskiportal018.rs/podstrek-za-nove-biznise-20-preduzetnika-dobilo-pomoc-za-nabavku-opreme/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2HuvCFOQ-wuNNFEvZ2eOAI7_Zn2yM8UkT8RXuw3YmjWDJUuw9nn-nl-sA_aem_EiySA8Uq0–kmEPV_2UZ2Q

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *