Vesti

7 miliona evra za konkretne programe socijalnog uključenja romske zajednice

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović predsedavala je danas prvoj sednici Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

Mihajlović  je na sednici Koordinacionog tela za Rome, da je Akcionim planom za 2017. i 2018. godinu predviđeno oko sedam miliona evra za poboljšanje položaja romske populacije u Srbiji. Kako je saopšteno iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, oko 70 odsto tog novca biće obezbeđeno iz budžeta Srbije, a ostalih 30 odsto iz pretpristupnih fondova EU.

Problemi romske populacije, kako je istakla, za Vladu Srbije su veoma važni, što dokazuje i formiranje Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji (2016–2025). To telo čini sedam ministara, kao i šef pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, predstavnici Ujedinjenih nacija, EU, romskih udruženja, i drugi, podsetila je Mihajlović.

U nastavku sednice bilo je reči o tome šta je do sada urađeno u okviru programa za Rome u različitim oblastima – podsticanje zapošljavanja, socijalna inkluzija, zdravstvo i obrazovanje.

Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je iskazala zahvalnost Mihajlović na tome što je sazvala sastanak ovog tela i predložila da ubuduće i svi njegovi članovi budu upućeni i u izveštaje koje Kancelarija za ljudska i manjinska prava dostavlja Evropskoj komisiji. Na sastanku je dogovoreno i da svi izveštaji koje članovi tela budu razmenjivali budu trojezični – na srpskom, romskom i engleskom jeziku.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine prof. Vitomir Mihajlović je zahvalio potpredsednici vlade na zalaganju u rešavanju problema sa kojima se Romi suočavaju. Mihajlović je istakao potrebu uključivanja pripadnika romske zajednice u organe izvršne vlasti, kako bi što efikasnije doprineli rešavanju problema u oblastima kao što su obrazovanje, zdravlje i zapošljavanje.

Podsećanja radi AP za sprovođenje Strategije za socijalno uključivanje (2016-2025) još uvek nije usvojen!

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *