Drugi pišu

Grad Zaječar i GIZ potpisali Memorandum o saradnji za izgradnju Centra za posetioce na Feliks Romulijani


   Grad Zaječar i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) potpisali su 23. juna 2023. godine Memorandum o saradnji za realizaciju izgradnje Centra za posetioce na na arheološkom lokalitetu rimske carske palate Feliks Romulijana u okviru projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“.  

  Radovi na izgradnji su vredni oko četiri miliona evra, a projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ finansira Evropska unija (EU) a sufinansira Vlada Savezne Republike Nemačke.

   Centar za posetioce na preko 600 m2 predstavljaće i svojevrsni muzej na samom lokalitetu rimske carske palate koju je rimski car Galerije Maksimilijan podigao u čast svoje majke Romule krajem 3. i početkom 4. veka nove ere. Centar će takođe obogatiti ponudu za posetioce i proširiti raznovrsnost dostupnih suvenira, dok će sala veličine 150 m2 služiti kao prostor za organizaciju događaja.

  „Za EU je zaštita i promocija kulturnog nasleđa način da se unapredi mir i razvoj širom sveta – i zato ulaže značajna ulaganja u to. Izgradnjom Centra za posetioce na lokalitetu Feliks Romulijana, EU i Vlada Nemačke upravo žele da pošalju snažnu poruku da brinemo o srpskom kulturnom nasleđu, našem zajedničkom evropskom nasleđu i da ulažemo u našu zajedničku budućnost. Feliks Romulijana, svojim poreklom iz Rimskog carstva i današnjim prisustvom u Srbiji, glasno govori o našoj zajedničkoj evropskoj prošlosti, ali i o našoj zajedničkoj evropskoj budućnosti“, izjavio je Martin Klauke, šef odeljenja za upravljanje projektima u Delegaciji Evropske Unije u Srbiji, prilikom svečanog čina potpisivanja pomenutog memoranduma.

   Dodao je i da bi Centar za posetioce svojom sve modernijom ponudom trebalo da privuče više gostiju, te da će samim tim stvoriti više mogućnosti za zapošljavanje i prihode. Takođe, može postati i prostor za treninge, letnje škole, edukacije i slično. „EU će u budućnosti nastaviti da ulaže u različite projekte koji se odnose na zaštitu i promociju srpskog kulturnog nasleđa“, poručio je Klauke.

„Na ovaj Memorandum o saradnji smo cekali jako dugo, mogao bih slobodno da kazem da je ovo bio nas davni san. Ovim ulaganjem unapredicemo turisticku i istrazivacku ponudu Feliks Romulijane, a verujem i nastaviti sa pronalascima, jer je ona istrazena tek nekih 15-20 posto. Jednoga dana Feliks Romulijana treba da postane i mesto koje ce okupiti najbolje svetske arheologe, istrazivace i studente. Veoma smo zahvalni Evropskoj Uniji najpre  sto je prepoznala znacaj ovog lokaliteta, a zatim na ovom znacajnom ulaganju, kako ovde, tako i na brojnim drugim projektima, kao sto su razni kampovi i edukacije.“

  Potpisnik Memoranduma i vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“, Aleksander Bec iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, naglasio je da je objedinjavanje turističke ponude i kulturnog nasleđa, sa prilikama za ekonomski napredak Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja glavni cilj i suština projekta. „Kroz infrastrukturnu komponentu našeg projekta, mi pomažemo unapređenje, promociju i atraktivnost ovog regiona sa kulturnim dobrima koji se u njemu nalaze. Ali to nije sve, kroz projekat su Evropska unija i Nemačka vlada dodelili bespovratna sredstva velikom broju malih i porodičnih preduzetnika u turističkom sektoru, mladim aktivistima i građanskim organizacijama, inovatorima i organizacijama koje se bave upravljanjem kulturnim nasleđem, promoterima turizma, regionalnim agencijama za razvoj, organizacijama koje se bave poslovnom podrškom razvoju i  promociji turizma“, rekao je Bec.

  Projekat „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ finansira Evropska unija sa 22 miliona evra, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) sa 2,3 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *