Vesti

Grad ojadio Rome za JEDINI LOKAL

Rasplamsava se bitka između Roma u Gornjoj čaršiji i gradske vlasti za nekadašnje «Belo jagnje» na Trgu Slobode u ovom delu grada, javljaju portalu InfoVranjske Romi iz Vranja.

Nova PVC stolarija na prostoriji u kojoj je nekada bivstvovalo «Belo jagnje» uznemirila je ovdašnje Rome zbog saznanja da je Grad tu prostoriju ustupio «nekome», pa su se udružila romska udruženja i viđeniji Romi sa «Udruženjem penzionera trećeg doba «Rom» i pokrenuli akciju da se «Belo jagnje» dodeli Romima.

Na prijemu u Skupštini Grada kod Danijele Milosavljević, većnice za socijalna pitanja, i Dejana Ivanovića, većnika za nacionalne manjine, rečeno im je «da se objekat renovira i da ide na licitaciju», uz napomenu «da ako nađu papire o objektu, neće biti problema».

– Gde da nađemo papire kada je zgrada podignuta 1937. godine – jadaju se Romi iz Gornje čaršije.

Romi su se nedavno obratili zvaničnim dopisima, Slobodanu Milenkoviću, gradonačelniku Vranja, Slaviši Bulatoviću, poslaniku, Dejanu Tričkoviću, predsedniku Skupštine Grada, i Dejanu Ivanoviću, većniku za nacionalne manjine.

Romi potenciraju «da su jedini odgovor dobili od predsednika lokalnog parlamenta Dejana Tričkovića koji ih je obavestio «da taj problem nije u njegovoj nadležnosti».

Ogorčeni Romi primećuju «da tri udruženja penzionera Srba u Vranju imaju tri prostorije, a jedno legalno romsko udruženje nema ništa, to je diskriminacija».

Romi podsećaju «da je nekadašnja opština Vranje 1995. godine dala Romima ovu prostoriju, da su 1999. tu bile smeštene raseljene romske porodice sa Kosova, iselile su se pre desetak godina, a «Belo jagnje» nije vraćeno Romima».

– Lažu nas, obećavaju, a ništa ne ispunjavaju, ali kada dođu izbori, eto ih u Gornoj čaršiji sa silnim obećanjima, a kada sve to prođe, zaborave na Rome – jadikuju najbrojniji žitelji Gornje čaršije.

Nezadovoljni Romi najavljuju obraćanje Aleksandru Vučiću, predsedniku Republike Srbije.

Izvor:

https://www.infovranjske.rs/info/grad-ojadio-rome-za-jedini-lokal?fbclid=IwAR0q7eJycvUBBQmugLTsAmiGC0TGxbvui-W4wBQFq13gI2FTqSEAxi7q6wE#.YGSLX9E-aao.facebook

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *