Vesti Vesti

FK Veternica ponos Leskovca ili ?

Još koliko će ovaj FK imati snage u borbi za opstanak? 90 godina opstanka zar je to malo? Čelnici grada Leskovca zar Vas nije sramota da ovako tradicijom  bogatom FK iz budžeta dajete samo 50 hiljada dinara?

 

Pre 90 godina fudbaleri Romskog fudbalskog kluba „Veternica“ iz Leskovca prvi put su istrčali na teren i tako ime svoga kluba upisali u istoriju, s obzirom da je ovo prvi i najstariji romski klub u Srbiji i na Balkanu.

Aktivno se takmiči u loakalnim i regionalnim fudbalskim ligama, a ovih dana se sprema proslava značajnog jubileja.

„Devet decenija aktivnog igranja fudbala u najvećoj romskoj mahali na jugu Srbije u leskovačkom Podvorcu obeležićemo revijalnim utakmicama našeg podmladka i Ženskog fudbalskog kluba „Lemind-lavice“ iz Leskovca, kao i seniorskim susretom FK“Veternica“ i FK “Dubočica“ iz Leskovca. Tog dana 26.jula, u okviru Doma kulture Roma u Leskovcu, ovim povodom biće organizovan bogat kulturno-umetnički program“, priča Rajko Elezović, predsednik i trener FK “Veternica“ u Leskovcu.

Sponzor obeležavanja ovog jubileja kao i pre deset godina biće lokalna samouprava grada Leskovca i gradonačelnik Goran Cvetanović, ali i neki privrednici romske populacije.

„Fudbalske utkamice, kao i tribina o afirmaciji sporta među mladim Romima, organizovaće se u saradnji sa FSO Leskovc na ovdašnjem gradskom stadionu“, ističe Vladimir Amzić direktor leskovačkog Doma kulture Roma.

Fudbal u Leskovcu, među leskovačkim Romima počeo da se igra između dva svetska rata,a prva njihova utakmica zabeležena je 26.jula 1926.godine u tadašnjem nedeljniku „Leskovačkom dnevniku“. Prema raspoloživim saznanjima FK“Veternica“ u Leskovcu, iliti „Srpske Karioke“, je najstariji aktivni romski fudbalski klub na balkanskim prostorima.

Boje ovoga kluba branile su brojne generacije talentovanih fudbalera,a klub je kraći zastoj imao samo u vreme Drugog svetskog rata, kada je na leskovačkom brdu Hisar, početkom 1942.godine, sa ostalim rodoljubimna streljano više od polovine sa spiska tadašnjih igrača….

Međutim klub danas grca u finasijskim nevoljama, godišnjim budžetom grada sagledan je sa svega pedesetak hiljada dinara što nije dovoljno samo za sudijske kotizacije.

„Vrlo često iz sopstevnog džepa plaćamo osnovne troškove, sve u nadi da ćemo jednom biti ozbiljno finansijski sagledani od strane nadležne Gradske uprave za društvene delatnosti. Rešili smo na poslednjem sastanku našeg Upravnog odbora da ovaj klub sačuvamo po svaku cenu od gašenja i likvidacije, makar svi mi iz uprave kluba prosili za novac tu na mostu u centru grada na obalama reke Veternice“, ističu rezignirano u glas Rajko Elezović predsednik i Vladimir Amzić podpredsednik uprave leskovačkog Romskog fudbalskog kluba „Veternica“, najstarijeg sportskog društva Roma na Balkanu.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *