Vesti Vesti

EVROPSKA NEDELJA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE

EVROPSKA NEDELJA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE

(22.-28. JANUAR 2017.)

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se po jedanaesti put obeležava u celoj Evropi od 22-28. januara 2017. godine.

CaPVU IZJZ Nis

Cilj obeležavanja ove nedelje je povećanje svesti o značaju prevencije raka grlića materice, kao i povećanje nivoa zravstvene kulture žena i njihovog nivoa znanja o raku grlića materice i njegovoj prevenciji. Ovogodišnji slogan kampanje je „Dan za zdravlje“ kojim se apeluje na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje „dan za zdravlje“, kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije u okviru organizovanog ili oportunog skrininga.

Evropskom nedeljom prevencije raka grlića materice prenosi se poruka ženama da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti redovnim preventivnim pregledima i potencira se značaj prevencije u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Kampanjom se apeluje na žene da od mladosti i tokom celog života redovno idu na ginekološke preglede. Nikako ne treba čekati simptome bolesti, jer se oni javljaju kada je bolest već odmakla. Pregled Papanikolau testom, je kratak i bezbolan, i može otkriti promene na grliću materice u fazi koja prethodi raku. Ako te promene imaju rizik da prerastu u rak, jednostavan, ambulantno obavljen tretman je dovoljan da se one otklone i da žena bude izlečena.

Ovogodišnje aktivnosti Centra za promociju zdravlja (Institut za javno zdravlje Niš) ostvaruju se kroz partnerstvo u kome učestvuju Grad Niš i svih pet gradskih opština.

Kroz edukativni zdravstveno-vaspitni materijal, koji će tokom trajanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice biti dostupan na veb prezentacijama gradskih opština i Grada Niša, građanke i građani Niša biće upoznati sa značajem preventivnih pregleda u cilju ranog otkrivanja raka grlića materice.

Tokom ove nedelje, opštine će kroz svoju elektronsku poštu svim svojim korespondentima dostavljati navedeni flajer u elektronskom obliku.

Rak grlića materice, skoro deceniju, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji. Svake godine se u našoj zemlji u proseku registruju 1 244 novoobolele žene od raka grlića materice, dok 482 žene izgubi život od ove vrste raka, za koju se sa sigurnošću zna da pripada grupi najpreventabilnijih. Naročito zabrinjava činjenica da se Srbija i dalje nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice.

Srbija se nalazi na četvrtom mestu po obolevanju od raka grlića materice u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske. Nažalost, naša zemlja se po umiranju od ove vrste raka kod žena, nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah posle Rumunije. Svakoga dana u Srbiji obole 4 žene, dok 1 žena umre od ove maligne bolesti jer se veliki broj naših žena prvi put javi ginekologu kada je bolest već uzela maha i

kada je lečenje teško i neizvesno. Većina ovih slučajeva mogla se sprečiti da je bolest otkrivena na vreme i da se na vreme pristupilo lečenju.

Jedna od efikasnih mera prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa (HPV). Ova intervencija je isplativa, pogotovu u zemljama gde su resursi ograničeni, učestalost HPV infekcije visoka, a obuhvat preventivnim pregledima nizak. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV. Danas postoje vakcine protiv infekcije izazvane humanim papiloma virusima koje su efikasne u prevenciji HPV infekcije tip 16 i 18 koji su zajedno odgovorni za nastanak 7 od 10 slučajeva raka grlića materice.

Zbog nedovoljnog znanja žena o raku grlića materice i o tome šta se može uraditi da bi se on izbegao, kao i zbog neefikasnih preventivnih programa, 30 000 Evropljanki svake godine umre od ove bolesti koja se može izbeći.

Značajne aktivnosti koje se obavljaju tokom ove nedelje u celoj Evropi su podela broševa „Biser mudrosti”. Broševi, kao simbol prenošenja znanja, tokom nedelje se dele ne samo ženama već i svima onima koji podržavaju borbu protiv raka grlića materice. Do danas, preko 1.5 miliona Bisera mudrosti je distribuirano širom Evrope i oni su postali prepoznatljiv simbol ove kampanje

U Srbiji se u okviru Nedelje prevencije raka grlića materice od početka obeležavanja (od 2007. godine) organizuje veliki broj aktivnosti kao što su predavanja, tribine, medijska gostovanja. U domovima zdravlja i bolnicama, ginekolozi, patolozi, epidemiolozi socijalni medicinari i stručnjaci drugih profila tokom ove nedelje organizuju predavanja i razgovore u kojima ženama objašnjavaju važnost redovnog odlaska na ginekološki pregled. Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice, naša zemlja aktivno obeležava kroz organizovane događaje sa ciljem skretanja pažnje javnosti na rak grlića materice i podizanje svesti o značaju preventivnih pregleda u cilju ranog otkrivanja, jer se u Srbiji manje od trećine slučajeva raka grlića materice otkriva u ranoj fazi kada se može uspešno primeniti samo operativno lečenje, bez neophodne postoperativne radikalne radioterapije.

Organizovani skrining karcinoma grlića materice u Srbiji

Organizovani skrining karcinoma grlića materice na teritoriji Republike Srbije sprovodi se od 20.12.2012. godine u ukupno 17 opština. U februaru 2013. godine DZ Niš uključen je u sprovođenje organizovanog skrininga. Izveštaje o sprovedenim organizovanim skrining pregeledima na karcinom grlića materice domovi zdravlja, preko okružnih instituta i zavoda za javno zdravlje, dostavljaju Kancelariji za skrining raka.

Ciljnu grupu za sprovođenje organizovanog skrininga raka grlića materice čine žene uzrasta 25 –64. godine.

Rezultati trogodišnjeg ciklusa sprovođenja organizovanog programa skrininga raka grlića materice

Krajem 2015. godine završen je prvi trogodišnji ciklus sprovođenja organizovanog programa skrininga raka grlića na teritoriji 17 opština. Za tri godine u okviru organizovanog programa skrininga raka grlića materice pozvano je na pregled 334.242 žena životne dobi od 25 do 64 godine, što čini 56,1% ciljne populacije. PAP test je urađen kod 190.906 žena (32%). Od svih urađenih PAP testova 11.740 je bilo sa pozitivnim nalazima (6,1%). Kolposkopija je urađena kod 31.473 žene, a potom 2.465 biopsija kojima je patohistološki potvrđeno 112 karcinoma.

Dom zdravlja Niš je u 2016. godini, u okviru organizovanog skrininga pozvao 10.512 žena na skrining raka grlića materice. 7.792 žena se odazvalo pozivu na skrining pregled i urađen im je PAP test.

Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice. U razvijenim zemljama EU, do sada sprovedeni skrining programi u poslednjih 10 godina, su smanjili broj žena umrlih od raka grlića materice za 13,3%.

Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti.

Rak grlića materice je jedini kancer koji bi praktično mogao biti eliminisan kombinacijom efikasnog skrininga i korišćenjem novih tehnologija, kao što je vakcinacija protiv Humanog Papiloma Virusa (HPV-a).

Pripremila

Mr sc. med dr Ana Stefanović, koordinator za skrining raka IZJZ Niš Centar za promociju zdravlja IZJZ Niš

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *