Vesti

Etias nije viza, bezvizni režim ostaje na snazi?

Nakon diskusije u Odboru za građanske slobode Evropskog parlamenta (LIBE) o uvođenju Evropskog sistema za putnu i informacionu autorizaciju (European Travel and Information Authorisation System – ETIAS) u medijima na Zapadnom Balkanu i na društvenim mrežama pojavio se veći broj izveštaja i komentara u kojima se na neprecizan način tumači ETIAS i novine koje će u sistem bezviznog putovanja u zemlje Šengenskog putovanja on uneti.

S ciljem da razjasnimo situaciju, prenosimo izjavu evropskog komesara za migracije i unutrašnja pitanja Dimitrisa Avramopulosa:

“Zapadni Balkan je region od ključnog značaja i bliski je partner EU. Želimo da očuvamo tu bliskost i partnerstvo i da pojednostavimo kretanje i kontakte među ljudima između EU i Zapadnog Balkana. Pre godinu dana smo izneli predlog za uspostavljanje Evropskog sistema za informacije o putovanjima i njihovom odobrenju (ETIAS) kako bismo osnažili kapacitete za upravljanje migracijskim rizicima povezanim sa povećanim brojem putnika koji putuju bez viza. Veća bezbednost ide u prilog kako zemljama EU, tako i onima na koje se primenjuje bezvizni režim, u cilju očuvanja uzajamne mobilnosti. ETIAS nije viza, već jednostavan, jeftin i praktičan bezbednosni mehanizam koji će se primenjivati na SVE zemlje čiji građani putuju bez viza u Šengenski prostor, uključujući zemlje poput SAD i Kanade. Građani zemalja na koje se primenjuje bezvizni režim će i dalje putovati bez viza, ali će morati da dobiju odobrenje pre ulaska u Šengenski prostor. Ovaj sistem je mali proceduralni korak koji će u ogromnom broju slučajeva olakšati putovanje u EU i osnažiti zajedničku bezbednost, uz istovremeno izbegavanje birokratije i zadržavanja po dolasku“.

Više informacija i detalja o ETIAS-u možete pronaći na našem sajtu: http://europa.rs/bezbednosna-unija-evropski-sistem-za-informacije-o-putovanjima-i-njihovom-odobrenju-pitanja-i-odgovori/

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *