Vesti Vesti

ERRC PODNEO TUŽBU PROTIV POLICIJE NAKON UPADA U KUĆU I NAPADA NA ROMSKU PORODICU

Evropski centar za prava Roma (ERRC) i Vojvođanski romski centar će podneti tužbu protiv policajaca koji su 13.1.2023. upali u dom romske porodice u Beogradu i napali članove domaćinstva. Povereniku za zaštitu ravnopravnosti podneta je prijava zbog diskriminacije i trenutno se sa porodicom istražuju dalje pravne mogućnosti.
Predsednik ERRC-a, Đorđe Jovanović, istakao je nedavni zaokret vlade u pogledu predloga zakona kojim bi se policajcima omogućilo da ulaze u domove građana bez sudskog naloga: „Posle velikog pritiska javnosti, vlada Srbije je povukla nacrt zakona o policiji krajem prošle godine. Najkontroverzniji članak tog zakona bi dozvolio policiji da ulazi u nečiju kuću bez sudskog naloga – ovaj nedavni slučaj pokazuje da je to već stvarnost u kojoj žive Romi u Srbiji. Kada je reč o Romima, policija ne poštuje ova prava ni sada kada je to protivzakonito. Ponosan sam što ovi Romi znaju svoja prava i što će tužiti policajce sudu i tražiti poštovanje zakona.”
Komšije su rano 13.1.2023 zvale policiju na adresu porodice, u opštini Savski venac u Beogradu, i žalile se da čuju glasnu muziku. U kući su bili Miloš (36) i njegova supruga Sofija (27), koja je u sedmom mesecu trudnoće, kao i sestrić Duško (25) i njihova deca. Tri policajca su stigla u kuću oko 1 sat ujutru. Otvorili su vrata nogom, ušli bez dozvole i bili uvredljivi i nasilni od trenutka kada su
stigli. Duško ih je pitao s kojim pravom ulaza bez sudskog naloga, zbog čega su njega, Miloša i Sofiju, ali i svu decu koja su im se našla na putu, tukli pendrecima.
Miloš je u izjavi opisao noć: „Bilo je oko jedan sat ujutru kada su tri policajca upala u moju kuću a da nisu ni pokucali. Šutnuli su ulazna vrata i ušli. Utišao sam muziku, a moj nećak ih je pitao – Kako možete da ulazite tako bez naloga? Tada kada sam počeo da snimam. Odgovorili su mu – Pošto si tako bistar, daj ličnu kartu i ‘ajde sa nama u policijsku stanicu. Počeli su da ga na silu izvlače iz kuće,
a moj nećak im je stalno govorio da će im dati ličnu kartu ako jednostavno izađu iz kuće pošto su ušli a da nisu ni kucali, a da ne govorimo da nisu imali nalog. Oborili su ga na pod i pokušali da ga izvuku držeći ga za ruke i noge. Jedan od policajaca mi je uzeo telefon iz ruke i obrisao sve što sam snimio.
Policajci su tada pozvali pojačanje i pošto sam pokušao da odbranim nećaka i mene su oborili. Moja trudna supruga i osmogodišnja ćerka pokušale su da me zaštite, a policajac je šutnuo moju ćerku, rekao joj: ‘jebem ti majku cigansku’ i čak je udario moju trudnu ženu pesnicom u glavu. Tada je stiglo pojačanje, ušlo ih je desetak, izveli su mene i nećaka napolje u dvorište, oborili nas na pod i pretukli.
Moja trudna žena nas je pratila napolju i ponovo su je udarili pesnicom u glavu.”
ERRC je danas objavio snimak sa telefona dece koja su bila svedoci brutalnosti. Ovo je jedini snimak koji je ostao od te noći, jer su policajci oduzeli telefone odraslima i izbrisali sve video snimke koje su našli na njima. Na snimku, policajci izvlače Duška iz kuće dok hapse njega i Miloša da bih odveli u policijsku stanicu. Jasno se čuje kako porodica viče policajcima „nemate pravo da ulazite bez
naloga“, „vidite kako nas udaraju, otimaju nam telefon samo da ne snimamo šta rade“. Sofija se jasno čuje kako viče „trudna sam“, dok druga osoba viče „ženu trudnu udarate, nemate pravo“.
Sofija je opisala incident: „Nisam mogla dozvoliti da mi tuku muža. Pokušala sam da ga odbranim. Jedan policajac mi je rekao – Jebe mi se što si trudna. Zatim me je udario pesnicom u glavu i odgurnuo me.”
Miloš i Duško su odvedeni u policijsku stanicu Savski venac i tamo držani dvanaest sati, u toku kojih su policajci nastavili da ih tuku i vređaju na rasnoj osnovi. Policajci su primorali i Miloša i Duška da potpišu izjave koje je sastavila policija, a koje nisu ni pročitali.
ERRC je obezbedio medicinske dokaze o nanesenim povredama i istražuje sve pravne mogućnosti da podrži porodicu u njihovoj borbi za pravdu. Imena osoba u ovom saopštenju za javnost su promenjena da bi se zaštitio njihov identitet.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *