Vesti Vesti

Država ne kupuje kuće migrantima

Država Srbija nije predvidela da iz budžeta izdvoji 320 miliona dinara da bi poboljšala uslove života migrantima, nema nameru da porodicama migranata daje po 200.000 dinara za pokretanje biznisa, niti po 1,4 miliona dinara za kupovinu seoskih kuća, kako je to potpuno netačno danas objavio jedan dnevni list.

Istina je da je Vlada na sednici 17. marta 2017. usvojila Uredbu o utvrđivanju Programa podsticaja za sprovođenje mera i aktivnosti neophodnih za dostizanje utvrđenih ciljeva iz oblasti upravljanja migracijama za 2017. godinu, u kojoj je opredelila jedinicama lokalnih samouprava 288 miliona dinara za interno raseljena lica sa Kosova i Metohije, 20 miliona dinara za povratnike po Sporazumu o readmisiji (naši građani vraćeni iz zemalja EU) i 12 miliona dinara za lokalne samouprave u kojima se nalaze centri za azil, kako bi im se olakšao teret migrantske krize.

Komesarijat za izbeglice i migracije napominje da su svi migranti na teritoriji Republike Srbije, koji su izrazili želju, smešteni u zavničnim centrima za azil i prihvatnim centrima, kao i da im se u centrima pruža sve što im pripada po Zakonu o azilu. Takođe podsećamo da Srbija migrantima gotovo nikada nije finalna destinacija, pa za navedenim vrstama stambenih rešenja nema potrebe, niti su predviđena zakonom.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *