Vesti Vesti

Do posla uz podršku evropskog projekta o inkluziji Roma

Porodična firma „Denča“ iz Prokuplja, uz finansijsku pomoć Evropske unije, proširila je delatnost otkupa, skladištenja, prerade i prodaje sirovih koža izgradnjom hladnjače za skladištenje kože, čiji je kapacitet dovoljan za čitav Toplički kraj.

Porodica je finansijsku podršku od 16.000 evra dobila iz projekta „Ovde smo zajedno Evropska podrška za inkluziju Roma“.

Firma čiji je vlasnik Aleksandar Bakić, kroz taj projekat uspela je da zaposli i četiri radnika romske nacionalnosti.

„Tokom bavljena ovim poslom najveći problem predstavljalo mi je čuvanje kože, naročito u letnjim mesecima kada je i otkup po pravilu bio najveći“, rekao je Bakić agenciji Beta i istakao da je izgradnjom hladnjače u kojoj može da se smesti i 20 tona kože taj problem u potpunosti rešen.

On je naveo da su kapaciteti hladnjače dovoljni ne samo za opštinu Prokuplje već i za čitav Toplički okrug, ali da na žalost trenutno nema velikog interesovanja za prodaju i izvoz sirove kože.

„Svinjske ili teleće kože otkupljujemo po 100 dinara od proizvodjača, a otkupljivačima koji je dalje plasiraju uglavnom na tržište Grčke i Turske prodajemo za 1.200 dinara, što prestavlja solidnu zaradu“, rekao je Bakić i podvukao da sada više ne mora da brine o vremenu isporuke, jer su u hladnjači kože trajno zaštićene od propadanja.

Porodičnu radionicu za otkup i preradu sirovih koža osnovao je Bakićev otac 1992. godine, a Aleksandar je vodi od 2002. godine, od kada je trgovina kožama dostigla i najveći promet.

Projekat „Ovde smo zajedno Evropska podrška za inkluziju Roma“ pruža podršku u najvažnijim oblastima inkluzije Roma pristup osnovnim pravima, zapošljavanju, obrazovanju, zdravstvu i stanovanju.

Projekat je vredan je 4,8 miliona evra, finansira ga Evropska unija i sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji u koordinaciji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije.

Program podrške održivom zapošljavanju Roma i Romkinja jedna je od komponenti projekta, čiji je cilj podrška privrednim akterima koji mogu da obezbede održivo zapošljavanje Roma/kinja. Cilj programa je zapošljavanje 50 osoba romske nacionalnosti na održivim radnim mestima.

Poseban naglasak je bio na promociji i podršci romskom preduzetništvu.

U zvaničnim dokumentima o projektu je navedeno da je poziv za prijavljivanje dobrih praksi u zapošljavanju Roma i Romkinja pokazao da postoji veliko interesovanje privrednih aktera.

Za mapiranje dobrih praksi prijavilo se 249 preduzeća i inicijativa, i ne mali broj njih je istakao da sami nemaju iskustva u zapošljavanju ranjivih grupa, ali da bi vrlo rado takve prakse uveli.

izvor

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *