Vesti Vesti

Do kraja godine za sve prvake po 5 hiljada dinara

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila je danas da će za sve prvake Grad Niš do kraja godine obezbediti pomoć od po 5.000 dinara. Kazala je gostujući u jutarnjem programu RTV Belle amie da budžet ne bi izdržao besplatne udžbenike i podsetila da je od ove školske godine obezbeđen besplatan prevoz za sve đake.

Ona je kazala da bi za besplatne knjige za sve osnovce i srednjoškolce Grad morao da izdvoji 450 miliona dinara i podsetila da je već za prevoz iz gradske kase izdvojeno 100 miliona dinara. U ovom trenutku niški budžet to ne bi mogao da izdrži.

„Da vi date da bi ste bili popularni i da budete najbolji gradonačelnik trenutno, a da im već sledeće godine oduzmete tu meru, to ne bi bilo korektno. Dajemo ono što možemo kao grad. Pošto radimo rebalans budžeta, mi ćemo verovatno imati mogućnost da do kraja ove godine isplatimo prvacima po 5000 dinara. To nismo mogli ranije da planiramo jer naš rebalans je oko 20. septembra“, precizirala je Sotirovski.

Kazala je da se za sve pozivamo na Beograd i kada su besplatni vrtići u pitanju, besplatan prevoz, besplatni udžbenici i podsetila da je budžet grada Beograda 205 milijardi dinara, a budžet u Nišu je nepunih 14 milijardi. Odlukom Gradskog veća za besplatan prevoz srednjoškolaca izdvojeno oko 100 miliona dinara.

„Mi smo pokrili taj deo iznosa koji su roditelji davali za gradske kartice i za učenike koji nisu sa teritorije našeg grada. Svi đaci koji dolaze iz Merošine, Hana, Doljevca, Svrljiga, Aleksinca, Ražnja ili Leskovca, a školuju se u Nišu, nemaju pravo na karticu između dva grada, ali za sve tri zone u samom gradu kada je gradski prevoz u pitanju imaju“, rekla je gradonačelnica.

Sotirovski je istakla da grad već studentima finansira 30 posto prevoza, ali i pravo na besplatan prevoz imaju i penzioneri koji su stariji od 75 godina i stariji od 70 godina čija penzija ne prelazi 28.960 dinara.

„Kako se budžet bude punio i kako raspolažemo novcem tako ćemo i spuštati granicu. Predsednik Vučić je najavio novu korekciju penziju tako da ćemo sada mi usaglasiti cifru u odnosu na tu korekciju“, dodala je Sotirovski.

Gradonačelnica je na kraju rekla da šta god date besplatno građanima, taj iznos mora da se nadoknadi iz budžeta. Dok novca ima u novčaniku vi možete da uzimate, ali ako ga nema onda nema ni povlastica, jer one moraju da ostanu trajne, kazala je Sotirovski.

izvor https://niskevesti.rs/prvacima-u-nisu-po-5-000-dinara-do-kraja-godine/

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *