Vesti Vesti

Danas tropska vrućina!

U Srbiji danas sunčano i tropski toplo. Duvaće slab do umeren jugoistočni vetar. Maksimalna temperatura od 32 do 36°C.

Tropske temperature negativno utiču i na zdrave osobe – mogu izazvati nervozu, pad pritiska, pospanost, širenje krvnih sudova… Lekari kažu da je pri ovakvim temperaturama voda najbolji saveznik, što se ne može reći za kaloričnu, slanu i začinjenu hranu, šećer i tablete za smirenje.

Lekari kažu da je najbitniji unos tečnost i odabir garderobe, odnosno treba nositi prirodne i svetle materijale. Obavezno treba zaštiti oči, glavu i kožu. Obuća treba da bude konforna, jer usled dugog stajanja i vrućine može doći do otoka potkolenica. Najbolje je jesti hranu koja nema puno kalorija, kako bi se izbeglo dodatno zagrevanje organizma. Najbolje je jesto sveže kao i bareno voće i povrće, ribu i meso sa roštilja. Sve što se jede i pije trebalo bi da bude sa što manje šećera, što manje masti i soli.

Trebalo bi boraviti što više tamo gde ima puno drveća, na primer u parkovima pogotovo u ranim jutarnjima satima. Birati ulice koje su u senci a izbegavati vožnju gradskim prevozom. U vodu nikako ne treba ulaziti punog stomaka, niti u alkoholisanom stanju. Nikako se ne sunčati i ne spavati na direktnom suncu jer ultravioletno zračenje nastupa tek sedam-osat sati kasnije, tako da uveče oko 20 sati može da se pojavi groznica, glavobolja, vrtoglavica, nagon za povraćanjem.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *