Vesti Vesti

Danas je Uskrs po gregorijanskom kalendaru

Kao i pravoslavni, katolički praznici okupljaju porodice i s radošću se dočekuju među vernicima. Uskrs je za katoličke zajednice i vernike središte čitave liturgijske godine. Kako se slavi u proleće, i samo novo godišnje doba simbol je ponovnog stvaranja, a svrha mu je dati ljudima hrabrost i nadu za još jednu godinu. Povodom ovog praznika neguju se brojni običaji od uskršnjih vatri, procesija (crkvene povorke – litije) s pokorničkim karakterom na veliki petak, do bojenja i urkrašavanja jaja i darivanja jajima uz uskršnja veselja i igre.

Hristova pobeda nad smrću – suština događaja

Vaskrsenjem svog tela iz groba Hristos je krunisao sve ranije praznike, počev od Božića pa sve do Velikog petka. On, bezgrešni sin Božiji, na krstu je dobrovoljno umro za sve grešne ljude. On se žrtvovao za sve grešnike da bi ih izbavio od robovanja zlobi,sebičnosti i od večne smrti. Na taj dan Hristos je dokazao svoju Božansku moć kada je slomio najjače oružje u rukama Satane a to je smrt.

Hristos je pobedio svojom dobrotom,nesebičnom žrtvom i molitvom za svoje mučitelje, rekavši: „Bože,oprosti im, jer ne znaju šta rade…“ Zato je to dan radosti večne.

Uskršnji običaji kod katolika

Katolička crkva,odnosno Rimokatolička crkva je najveća hrišćanska crkvena zajednica na svetu, a takođe i jedna od najstarijih crkvenih institucija. Otuda i raznolikost običaja mada su oni u suštini slični i kod pravoslavnih i kod katolika.

Katolički običaji vezani za Uskrs počinju već Pepelnicom (Čista sreda) kada počinje post, koji povezuje zimsko i prolećno vreme i traje sve do Uskrsa. Bogastvo običaja i njihova isprepletanost među različitim kulturama daju celom tom obredu još jedno sasvim posebno obeležje. Na Uskrs je običaj u mnogim krajevima da se hrana, koja će se jesti na praznik, nosi na blagoslov, što lepše i bogatije ukrasi sto i pripremi što više raznovrsne hrane.

Uskršnja svetkovina počinje nakon jutarnje mise. U severozapadnoj Hrvatskoj je tradicija da se pale vatre, takozvane vuzmenke, koju pripremaju vernici ispred crkava. U nekim mestima se čuvaju običaji da ponedeljkom, na Drugi dan Uskrsa, momci polivaju devojke, kako bi bile zdrave i lepe, a one ih daruju ukrašenim jajima i nekim drugim poklonima.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *