„Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 - Podrška Roma World “

Kada će raseliti ljude iz naselja Jevresko groblje i Crvena zvezda?

ČETVRTAK, 10. JUL 2014, 19:30 -> 20:11 rts

Niško jevrejsko groblje čeka bolje dane

“Za više od 100 romskih porodica, koje decenijama žive na Jevrejskom groblju u Nišu, na pomolu trajno rešenje problema stanovanja. Na redu je Skupština grada koja treba da usvoji već izraćeni Urbanistički plan za izgradnju novog romskog naselja.”

6. 6. 2017. NIŠ

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti

U Nišu najavljena izgradnja stanova za 50 romskih porodica

 “Za oko 2 godine u Ulici Ivana Milutinovića koja se nalazi na putu za Medoševac trebalo bi da budu izgrađeni stanovi za najsiromašnije romske porodice. Evropska unija finansira ovaj projekat sa milion evra, dok 300.000 ide iz gradske kase.”

 30/03/2021 

 redakcija GP018

Rešavanje stanovanja u romskim mahalama na Jevrejskom groblju i u Crvenoj zvezdi

 “U planu je da se pokrene rešavanje višegodišnjeg problema stanovanja Roma pre svega u romskoj mahali na Jevrejskom groblju I u naselju Crcena Zvezda.”

Ovo su samo neki od naslova I podnaslova u poslednjih  7 godina koji najavljuju rešavanje pitanje stanovanja Roma u Nišu.

U  Nišu postoji 5 naselja u kojima pretežno žive Romi. Najstarije od svih je Beograd mala koje je nastalo pre oko  100 godina I koje se smatra jednim od najvećih naseobina romske populacije, prema rečima Alije Saćipovića, stanovnika I romskog aktiviste.

Godine 1924. Ili 1925. nastalo  je naselje Stočni trg u Nišu. Najpre je tu bilo naseljeno 5, 6 porodica. Na osnovu istorijskih podataka, poznato je da je na tom prostoru 1948. Godine bilo 48 legalizovanih kuća sa 240 stanovnika, dok danas u naselju Stočni trg živi 1680 punoletnih gradjana u 280 kuća.

Naselje 12. Februar je nastalo 1945. Godine kada su Romi naselili barake koje je MiN napravio za radnike koji nisu živeli u Nišu. Dobili su ugovore o privremenom smeštaju.

Naselje Crvena Zvezda nastalo je 60-tih godina prošlog veka. Najpre je tu bilo 5 zgrada sa pomoćnim prostorijama sa oko 65 stanovnika. Bilo je to mešovito naselje, priča jedan od najstarijih meštana, I kad su preduzeća počela da dele stanove, Srbi su ih dobijali I iseljavali, a Romi su ostali. Danas u tom naselju ima 120 kuća sa 700 stanovnika.

Jevrejsko groblje je najpre čuvao jedan Rom sa porodicom. Sredinom 50- tih godina napravio malu kuću da bi se sklonio od kiše, potom je proširio doveo porodicu, a onda su I drugi Romi počeli da se doseljavaju.

Prema rečima niških urbanista, Detaljni urbanistički plan grada prepoznaje postojeća tzv neformalna romska naselja, ali sva I ne u onom gabaritu u kojem danas postoje. Najbliže donošenju Plana detaljne regulacije je naselje Beograd mala. Naselje Stočni trg je po planskim dokumentima, jednim delom predvidjeno za stanovanje, što znači da će deo stanovništva morati da bude raseljen. Što se naselja Crvena zvezda tiče, na toj lokaciji je prema planovima predvidjen poslovno-trgovinski kompleks, a zemljište se nalazi u privatnoj svojini, tako da će do raseljavanja svakako doći. Iseljavanje čeka I stanovnike naselja Jevrejsko groblje.

Aktuelna gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski je ovih dana bila u blizini jednog od romskih naselja I za niške medije dala sledeću izjavu:

Dragana Sotirovski – gradonačelnica grada Niša

“Ono što nam je jako veliki zadatak jeste da razmislimo i dogovorimo kako da jednu romsku mahalu koji imamo u blizini, koja se nalazi na samom Jevrejskom groblju raselimo sa tog prostora. Mi smo ušli u određene pregovore sa romskom zajednicom da pronađemo dobru lokaciju u gradu. Da napravimo stanove za socijalno stanovanje i da ljudima omogućimo da žive u boljim uslovima. Da im se omogući da nesmetano obavljaju svoju delatnost a to je pre svega sakupljanje sekundarnih sirovina” – rekla je gradonačelnica Dragana Sotirovski

Što se tiče parcele gde se nalazi romsko naselje Crvena Zvezda gradonačelnica kaže:

“Romska mahala se nalazi na privatnom zemljištu, ali ne treba zaboraviti činjenicu da vlasnik parcele nije platio konverziju zemljišta gradu, što znači da u ovom trenutku on jeste korisnik ali ne i vlasnik, tako da je problem grada pre svega da tim ljudima da omogućimo da žive sasvim normalno na jednom prostoru gde će imati sve normalne uslove za život. ”

” Mi smo razgovarali sa Romima u svim delovima Niša o tome na koji način da im poboljšamo uslove za život. Nelegalne kuće koje imaju, a gde je moguće da se legalizuju, grad će pomoći. To je pre svega slučaj sa Beograd malom. To je u interesu grada” – rekla je Sotirovski, prenosti Gradski portal 018.

Kada će do toga I da li će doći, niko ne može da kaže. Kad postoji politička volja, nedostoje novac, kad para I volje ima, problem postaju pravna pitanja. I tako godinama, decenijama…

O svim ovim temama produkcija Roma World je nasnimila tv emisije još 2019.godine, koje možete pogledati na sledećem linku:

https://romaworld.rs/category/stanovanje-roma-u-nisu/

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom video-materijalu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“ 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *