Vesti Vesti

Centar za podršku eUpravi: Oslobodi se birokratije uz primernu digitalizacije!

Tokom septembra meseca Deli prostor za kraetivno delovanje sproveo je istraživanje ,,eUsluge u gradu Nišu‘‘. U ovom istraživanju učestvovali su zainteresovani građani i građanke Niša, a cilj istraživanja bilo je prikupljanje informacija o upotrebi i kvalitetu postojećih eUsluga.

Ovo istraživanje obuhvatilo je preko 200 ispitanika. Čak 82,20% ispitanika odgovorilo je da ne zna koliko eUsluga postoji u gradu Nišu .. s druge strane, 52,34% ispitanika odgovorilo je da ima naviku da koristi eUsluge umesto da fizički posećuje javne ustanove. Iz Deli prostora kažu da ovaj podatak nedvosmisleno ukazuje na to da je informisanost građana o mogućnostima koje digitalizacija nudi minimalna ali da je s druge strane otvorenost i zainteresovanost građana za upotrebu eUsluga na visokom nivou. Shodno tome zaključak je da se uz izvesne napore uložene u proces podrške i edukacije može pospešiti menjanje starih i usvajanje novih navika.

Zbog ovog zaključka ali i kompletnih rezultata istraživanja (koji će u narednom periodu biti dostupni na sajtu i društvenim mrežama) Deli prostor otvorio je svoja vrata i proteklog meseca zvanično postao Centar za podršku eUpravi.

Kako je došlo do ove inicijative?


Podnošenje zahteva za izdavanje izvoda iz matične knjige rođenih, venčanih, umrlih, zahtev za izdavanje uverenja o državljanstvu, izjava o saglasnosti pribavljanja i obrade ličnih podataka, poreska prijava za eko nadnadu, komunalne takse, upit stanja obveznika .. samo su neke od usluga koje su na samo klik od nas a služe da nam uštede najzanačajniji resurs .. vreme.

Verujemo da je inicijalna podrška izuzetno značajna. Smatramo da imamo kapacitet i resurse koji mogu da doprinesu poboljšanju rezultata do kojih smo kroz istraživanje došli.

Pozivamo sve građane i građanke koji imaju izazov pri korišćenju eUsluga, radoznali su i žele da steknu nove digitalne veštine da dođu u Deli prostor ali i da ljude iz svog okruženja na koje se navedena tvrdnja odnosi upute o postojanju Centra i adresi na kojoj se on nalazi.
(Davidova 2a, pored galerije Sinagoga / google maps: https://goo.gl/maps/fCZ4YY25e69LfvXC7)

Centar za podršku eUpravi radiće svakog radnog dana od 09-17h.

Oslobodi se birokratije uz primenu digitalizacije!

Istraživanje i otvaranje Centra za podršku eUpravi aktivnosti su koje Deli prostor za kreativno delovanje realizuje u okviru projekta ,,Promocija Digitalne agende i e-Usluga u gradu Nisu” koji je deo ICEDA programa.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.