Vesti Vesti

AP za sprovođenje prava nacionalnih manjina do kraja godine.

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je danas da akcioni plan za sprovođenje prava nacionalnih manjina, koji je deo akcionog plana za poglavlje 23, mora biti donet do kraja 2015. godine.
„Prvi nacrti treba da budu što pre gotovi, kako bismo imali dovoljno vremena da ih ispravljamo i dalje radimo na njima. Nudim svaku pomoć eksperata Evropske unije do kojih mi možemo da dođemo“, rekla je Miščević na sastanku radne grupe za izradu tog dokumenta u Palati Srbija.
Pomoćnik ministra pravde i predsedavajući radne grupe Čedomir Backović kazao je da se najvažniji predlozi za izradu plana odnose na oblasti obrzovanja, zapošljavanja, zdravstva, kulturnih prava i medija.
Prema njegovim rečima, glavna osobina akcionog plana biće sprovodljivost, a naslanjaće se na evropsku praksu i standarde.

Potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžo je rekao da se akcioni plan zasniva na Okvirnoj konvenciji Saveta Evrope, Evropskoj povelji o regionalnim i manjinskim jezicima, stavovima i preporukama zaštitnika građana i poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

„Bošnjačka manjina, koju ja predstavljam, još uvek ima problema sa afirmacijom svog identiteta u oblasti školstva. Ministarstvo prosvete onemogućava nastavu na maternjem jeziku u opštinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš“, kazao je Džudžo, dodajući da to nije njegovo mišljenje već stav zaštitnika građana i poverenice za ravnopravnost.
On je istakao da BNV želi da bude partner državi, jer su zadovoljni pripadnici nacionalnih manjina „ključni faktor stabilnosti svake države, pa i Srbije“.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *