Vesti Vesti

Romi na marginama kosovskog društva

Aktivista za prava romske zajednice na Kosovu Gazmen Sailjević upozorio je danas da se ova zajednica i dalje suočava sa istim problemima kao i pre šesnaest godina. Salijević povodom Međunarodnog dana Roma koji se obeležava sutra ističe da se problemi njihove zajednice samo nagomilavaju, te da se negativno odražavaju na integraciju Roma u kosovsko društvo.

“Nijedna institucija, bilo politička, socijalna ili kulturna, nije se ozbiljno bavila prevazilaženjem ovih problema. Učinjeno je nekoliko pokušaja, ali bez krajnjih rezultata. Romi i dalje ostaju jedna od najmarginalizovanijih zajednica na Kosovu”, smatra Salijević.
On ističe da je zaposljavanje je jedan od osnovnih preduslova za dalji opstanak romske zajednice.
“Kada je reč o zapošljavanju Roma, naročito u ministarstvima i drugim institucijama na Kosovu gotovo da nas nema. Nas ima tamo gde je zagarnatovano mesto a to je parlament Kosova, nas nema u institucijama, a trebalo bi da budu Romi  predstavljeni u svim institucijama Kosova”.

Salijević poručuje predstavnicima vlastti da se ozbiljno pozabave položajem Roma na Kosovu i da se njihovim problemima bave i ostalim danima u godini a ne samo 8. Aprila.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *