Vesti Vesti

22 pripadnika romske populacije pohađaće Nacionalnu akademiju za javnu upravu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa kandidatima koji će pohađati program Barvalipe u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu i sa predstavnicima pokreta Opre Roma Srbija. 

Program Barvalipe, koji će danas biti otvoren u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, pohađa prva grupa od 22 kandidata pripadnika romske populacije iz cele zemlje koji imaju stečeno visoko obrazovanje i koji nisu zaposleni u javnoj upravi, a kako bi unapredili profesionalne kompetencije za rad u organima uprave.

„Zajednički cilj jeste da ovaj program bude tranzicija ka zapošljavanju pripadnika romske populacije u javnoj upravi“, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i naglasila da „to predstavlja još jedan važan korak ka emancipaciji i integraciji Roma i građenju inkluzivnog društva“.

Obuku za pripadnike romske populacije zajedno sa Nacionalnom akademijom za javnu upravu razvili su Građanski pokret Opre Roma Srbija i Kancelarija za romske inicijative Fondacije za otvoreno društvo. Cilj programa je zapošljavanje Roma i veće učešće Roma u političkom i javnom životu. Program je osmišljen u okviru četiri modula koji obuhvataju osnove rada u organima uprave, digitalne, komunikacijske i menadžerske veštine i trajaće do 21. avgusta.

Premijerka Brnabić rekla je u razgovoru da je Nacionalna akademija za javnu upravu jako važna za profesionalno usavršavanje svih zaposlenih u javnoj upravi, i posebno je istakla obuke koje se odnose na mlade i pripadnike romske populacije, kao i obuke koje su namenjene zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave, navodi se u saopštenju.

izvor:

https://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/brnabic-nacionalnu-akademiju-za-javnu-upravu-pohadjace-i-22-pripadnika-romske-populacije_1238192.html?fbclid=IwAR0gFPd4Kly3xGoWBKnf8leOIQlQEpGISUi-kNWSJlBheawQ3_m_dHtL9nk

Takođe premijerka je pohvalivši angažman Pokreta Opre Roma Srbija u većoj zastupljenosti Roma u političkom i opštem životu pokazala spremnost za saradnju sa našim Pokretom u cilju rešavanja najznačajnih problema romske zajednice.🔹 Ovim je Srbija još jednom nedvosmisleno pokazala spremnost da preuzme vodeću ulogu u Evropi po pitanju zastupljenosti romske zajednice, što će se automatski odraziti na demokratičnost i život Roma u Srbiji generalno.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *