Vesti Vesti

1,8 miliona evra za inkluziju Roma

U Briselu će danas biti predstavljen i zvanično početi trogodišnji projekat „Integracije Roma 2020“, vredan 1,8 miliona evra, čiji je cilj ekonomska i društvena integracija romskog stanovništva na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.
Projekat Saveta za regionalnu saradnju, koji finansiraju Evropska unija i Fondacija za otvoreno društvo, zapravo je nastavak Dekade za inkluziju Roma 2005-2015, tokom koje je postignut određeni napredak, ali i dalje postoji niz problema koji se odnose na nivo uključenosti Roma u društvu.

Na predstavljanju projekta govoriće evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, osnivač Fondacije za otvoreno društvo Džordž Soroš i generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović, kao i predstavnici vlada država učesnica. Kako je najavljeno, govornici će podvući značaj inkluzije Roma i za proces pristupanja Evropskoj uniji i izneti svoja konkretna očekivanja od te inicijative.

Najvažniji cilj „Integracije Roma 2020“ je doprinos smanjenju socijalno-ekonomskog jaza između Roma i neromske populacije na Zapadnom Balkanu i u Turskoj i jačanje institucionalne obaveze vlada u regionu da ugrade i ispune konkretne ciljeve za integraciju Roma.

Pokrivaće područja zapošljavanja, zdravstva, obrazovanja, infrastrukture i građanske registracije, ali i pitanja diskriminacije, siromaštva i jednakosti polova.

Projekat je rezultat napora Saveta za regionalnu saradnju da to važno pitanje uključi u svoj rad, kao i u strategiju „Jugoistočna Evropa 2020“, saopšteno je ranije iz RCC.

Uključeno je sedam korisnica instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA II – Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo*, Crna Gora, Srbija i Turska, a sedište projekta je u Beogradu.

Romi u regionu svakodnevno se susreću s mnogim izazovima, poput društvene isključenosti, segregacije i marginalizacije, koje vode ka nedostatku obrazovanja, hroničnoj nezaposlenosti i ograničenom pristupu zdravstvenoj nezi, stanovanju i osnovnim uslugama, kao i veoma rasprostranjenom siromaštvu.

„Nema brzog rešenja, ali će Savet za regionalnu saradnju odlučno da se uhvati u koštac sa postojećim izazovima i obezbedi plodno tlo za okončanje diskriminacije, te na taj način omogući svim stanovnicima regiona da dosegnu svoj puni potencijal, što je jedini način da se osigura bolja budućnost Jugoistočne Evrope“, poručio je ranije generalni sekretar RCC Svilanović.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *