Vesti Vesti

ГЛАС РОМА У ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

 

Боље информисање Рома

Пословно удружење „Локал прес“ у сарадњи са „Нашим новинама“ из Оџака, Краљевачком телевизијом из Краљева и продукцијом „Рома врлд“ из Ниша у наредних пет месеци спроводиће пројекат под називом „Глас Рома у локалним заједницама“

Према подацима из Пописа становништва 2011. године у Србији живи 147.600 Рома. Незваничне процене са терена које користи Министарство за људска и мањинска права, међутим, говоре да је их у Србији има између 400.000 и 500.000. Узевши у обзир број и учешће у укупном становништву, Роми су значајна национална мањина у Србији.

Стратегија за унапређење положаја Рома у Републици Србији, Стратегија за смањење сиромаштва, али и бројна истраживања,  показују да су уједно и најмаргинализованија.

Поврх свега, Роми се суочавају са предрасудама и различитим облицима дискриминације.

Желећи да на Роме и проблеме са којима се они суочавају скрене пажњу јавности  Пословно удружење асоцијације локалних и независних медија „Локал прес“ осмислило је пројекат „Глас Рома у локалним заједницама“.  Пројекат ће у периоду од августа до децембра  спроводити у сарадњи са „Нашим новинама“ из Оџака, Краљевачком телевизијом из Краљева и продукцијом „Рома врлд“ из Ниша.

Циљ пројекта је унапређење информисања ромске националне заједнице о њиховим правима, а неромске  популације о проблемима које имају Роми у њиховим срединама. Поред тога, идеја је и афирмисање примера добре  праксе и ромске културе у локалним срединама у циљу повећања толеранције и прихватања различитости. У том циљу биће урађено укупно 25 прилога на српском и ромском језику.

Пројекат „Глас Рома у локалним заједницама“ спроводи се уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

Projekat_Glas_Roma_u_lokalnim_zajednicama-disclaimer

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *