Vesti Vesti

U NIŠU ODRŽANE SPORTSKE IGRE MLADIH

Niš je po treći put bio domaćin karavana radosti i prijateljstva Dunav osiguranje Sportskih igara mladih. Na prelepim ternima OŠ „Dušan Radović“, deca iz Niša su uživala u druženju i sportskim igrama. Baklju prijateljstva nosile su odbojkašica Katarina Skobelev, reprezentativka pionirske selekcije Srbije i atletičarka Petra Vukić. Katarini je ovo drugo učešće na Sportskim igrama mladih i kako je rekla ova manifestacija je idealna za upoznavanje nove dece, ali i prilika da se napreduje, jer upravo posle učešća na Igrama krenuli su i njeni odbojkaški uspesi. Jedna od najbrđih devojčica u Srbiji, Nišlijka Petra rekla je da joj je čast da medju njenim drugarima koji su od danas novi Simovci, upravo ona, sa maskotom Viktorom upali plamen radosti i prijateljstva.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i Marija Randjelović, član gradskog veća zadužena za obrazovanje, Aleksandar Stojičić, član gradskog veća zadužen za omladinu i sport, Božidar Stošić, direktor OŠ „Dušan Radović“, Jovan Milić, koordinator Kancelarije za mlade grada Niša, Sonja Orlović, koordinator SIM za Niš, kao i predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih, Marija Mihajlović, koja se zahvalila deci Niša i lokalnoj samoupravi uz poruku da je upravo u deci snaga svih nas i da moramo uraditi sve da deca regiona imaju srećno detinjstvo. Većnici Marija Randjelović i Aleksandar Stojičić zahvalili su se organizatorima što je grad Niš na mapi Igara. Gospodja Randjelović poručila je deci da će grad i u narednim godinama podržavati ovakve manifestacije, zato što je sport jedan od najznačajnijih načina zdravog života i usmeravanja mladih na pravi put.

Sportske igre mladih su najveća manifestacija amaterskog sporta za decu i omladinu na našim prostorima. Ove godine Igre proslavljaju svoj 25. rodjendan, osnovane su u Hrvatskoj, u BiH je počela jedanaesta sezona, dok se u Srbiji organizuju osmi put.

U sve tri države, za decu je sve besplatno. Pobednici regionalnog takmičenja u fudbalu, u Šapcu će sa svojim vršnjacima igrati Državno finale. Najbolji u odbojci na pesku, putnike za Medjunarodnu završnicu u Splitu, odlučiće u Sremskoj Mitrovici. U ostalim sportovima, basketu, odbojci, košarci, rukometu, atletici, izmedju dve vatre, šahu, tenisu i stonom tenisu družiće se na Zlatiboru u poslednjoj nedelji meseca jula. Pobednici Državnog finala, ove godine idu na veliku Međunarodnu završnicu u Split, gde ih pored sportskog dela, očekuju druženje sa vršnjacima iz regiona i uživanje na splitskim plažama, odakle se nose najlepše uspomene.

Takmičenja se održavaju uz maksimalno poštovanje svih epidemiloških mera koje su u borbi protiv korona virusa propisali Vlada Srbije i lokalni Krizni štabovi.

Dunav osiguranje Sportske igre mladih, održavaju se pod pokroviteljstvom predsednika Aleksandra Vučića, uz podršku Vlade Srbije. Generalni sponzor je kompanija Dunav osiguranje, a prestižni pul sponzora čine i kompanije “Coca-Cola”, UEFA Foundation, Elektroprivreda Srbije, Banka Poštanska štedionica, Naftna industrija Srbije i Podravka Srbija.

Od osnivanja do danas na Sportskim igrama mladih učestvovalo je više od dva miliona školaraca, na svim nivoima takmičenja, kao i ostalim aktivnostima a u sve tri zemlje, za decu je sve potpuno besplatno. Vrednost projekta Igara prepoznale su mnoge institucije i brojni ugledni pojedinci iz sportskog, kulturnog i javnog života regiona i Evrope, a posebnu podršku SIM-ovcima pružaju ambasadori Igara: Nemanja Matić, Luka Modrić, Aleksander Čeferin, Miralem Pjanić, Edin Džeko, Nikola i Luka Karabatić, Johanes Han, Predrag Mijatović, Karl-Hajnc Rumenige i mnogi drugi

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *