Vesti

Za bolji život romske zajednice u Vojvodini!

Uključenost Roma u sve segmente društveno-političkog života je veoma važna, a njihovo obrazovanje stavlja na prvo mesto liste prioriteta, kaže predsednik Nacionalnog saveta romske manjine. Predsednik Nakić je naglasio da je veoma zadovoljan dosadašnjim rezultatima u procesu inkluzije Roma i Romkinja u AP Vojvodini. Kao ključ uspešnosti istakao je dobru saradnju lokalnih samouprava sa predstavnicima romske nacionalne manjine u AP Vojvodini.
Predsednica Izvršnog odbora, Pava Čabrilovski, istakla je značaj i ulogu Upravnih okruga kao krovnu instituciju u povezivanju gradova i opština i njihovih institucija u pronalaženju održivih rešenja u procesu inkluzije Roma.


Na evidenciji NZS u Južnobačkom okrugu na kraju februara registrovano je 1.476 Roma, a broj nezaposlenih je za poslednje 4 godine smanjen za 5 odsto.

Ključne teme radnog sastanka bile su obrazovanje, zapošljavanje, socijalna zaštita. Dobra saradnja institucija, koje daju sve od sebe, kako bi ohrabrile romsku populaciju da se više angažuje i motiviše za svoje bolje životne uslove, ključna je, ističu predstavnici Južnobačkog okruga.

U NZS objašnjavaju da i dalje rade na tome da lica romske populacije uključuju u motivacione obuke, kako bi ih pokrenuli i obučili za uspešno uključivanje u tržište rada, jer nedovoljno obrazovanje, nedostatak radnog iskustva, dodatnih znanja i veština je ono što im nedostaje.


Nakon radnog sastanka u kabinetu načelnika Novakovića, održan je sastanak u Kancelariji za inkluziju Roma u AP Vojvodina.
U nastavku posete Novom Sadu, Nakić i Čabrilovski su u društvu direktorke Mihajlović i poslanice Jelene Jovanović obišli romsko naselje „Bangladeš“ gde su imali prilike da razgovaraju sa stanovnicima naselja na temu unapređenja stambene situaciju i uslove stanovanja ovih porodica.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *