U Lebanu je održan sastanak predsednika opštine Ivana Bogdanovića i njegovog projektnog tima sa koordinatorom projekta “Voda I kanalizacija, pre svega”  Osmanom Balićem I njegovim saradnicima. Domaćinima su predstavljeni koncept projekta koji će se u narednih 7 meseci sprovoditi u 4 romska naselja u  lebanskoj opštini, u dva naselja u selu Bošnjace, Štulcu i Ćenovcu.

U pomenutim romskim naseljima živi 80-tak porodica bez vode i kanalizacije. Glavni cilj projekta je da doprinese unapredjenju javnih usluga za žitelje romskih naselja u jednoj od najsiromašnijih opština Srbije

Plan je da se izgradi lokalna vodovodna mreža kojom bi upravljale novoformirane Skupštiine stanara, a da se potom ti vodovodi, odlukama Skupštine opštine Lebane integrišu u postojeći vodovodni sistem.

U Srbiji postoji 5334  romskih porodica (oko30.000 ljudi) bez pijace vode  (Izvor – Popis stanovnistva iz 2012. god). “Pravo na čistu vodu prepoznato je i garantovano  odredbama brojnih medjunarodnih  konvencija i ugovora koji se tiču ljudskih prava”, rekao je Balić I dodao:

“I pored svih medjunarodnih konvencija I normi , Dekade Roma , raznoraznih Strategija i akcionih planova za Rome, stanje je sa vodom i oko vode u romskim naseljima je nerešeno I  nedopustivo”, rekao je Osman Balić i dodao:.

“Na samom početku pandemije( sredinom marta 2020.g.) obratili smo se Predsedniku Republike, i predsednici Vlade  i ukazali na ovaj podatak i rizik po te ljude. Dobili smo pismene odgovore iz kabineta predsednika Republike i Vlade Srbije.Posle naseg apela  Ministartvo državne I lokalni samouprave je  uputilo  cirkularno pismo – preporuku svim lokalnim samoupravama u vezi vode u neformalnim naseljima. Medjutim, skoro da se nije ništa značajnije deslilo. Nekoliko cisterni sa vodom je dopremljeno u romska naselja. I to je bilo sve.  Inicirali smo I tužbu protiv države Srbije  pred Medjunarodnim sudom u maju 2020 god.”

Predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović je naglasio da će lokalna samouprava pružiti svu pomoć neophodnu za realizaciju ovog projekta. On je rekao da je svestan komunalnih problema u romskim naseljima ali da opština nema sredstava za poboljšanje uslova života ove zajednice. Prema njegovim rečima, u planskim dokumentima opštine Lebane više od 10 godina predvidjena je izgradnja vodovodne mreže za pojedina sela, ali zbog nedostatka novca, ta želja ostaje mrtvo slovo na papiru. Takodje, usvojenim Akcionim planom za Rome ovaj problem je evidentiran, ali bez konkretnih rešenja.

O tome kako izgleda u 21. Veku živeti bez vode svedočio je I Goran Ljubić iz sela Štulac koji je rakao da se najbliži bunar nalazi na dva kilometra od njihovog naselja I da se sva potrebna voda, za piće, kuvanje, odžavanje higijene donosi više puta dnevno u posudama. On je ubedjen da bi izgradnja seoskog vodovoda mnogo olakšala život stanovnicima ovog naselja.

Vrednost projekta je 12.700 dolara a sredstva su obezbedile: Swiss pro; Swiss Agency for Development and Cooperation SDC  i UNOPS.

Projekat  “Voda I kanalizacija, pre svega “ realizuju NVO YUROM Centar iz Niša  kao nosioc projekta  I NVO “ Avutnipe” iz Lebana kao saradnik .

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“ 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.