„Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 - Podrška Roma World “ Vesti Vesti

Usvajanje LAP-a, doprinosi rešavanju stvarnih problema romske zajednice u Leskovcu

U Leskovcu nemamo podatke koliko je romske dece dobilo stipendije, da postoje planovi detaljne regulacije, što je planirano ovim dokumentom, koliko se to Roma zaposlilo, da li svaki Rom, odnosno porodica ima pravo na socijalu, odnosno materijalno obezbeđenje porodice, da li Dom kulture radi na očuvanju kulture, tradicije i običaja Roma, da li romski medij koji postoji u Leskovcu sagledan od strane lokalne samouprave na način da može da opstane, kako bi informisao romsku zajednicu… Sve su to bila neka pitanja na koja smo tražili odgovore na Okruglom stolu u okviru projekta “Romska zajednica i njena inkluzija u Srbiji

Grad Leskovac je u 2021. Godini oformio radnu grupu za izradu LAP-a za Rome i Romkinje kako bi se njihovi problemi mogli mapirati i realizovati. Tim povodom održan je Okrugli sto sa pripadnicima romske zajednice da bi se saznalo dokle se stiglo u ovom procesu.

“Romska zajednica u Leskovu koja po zvaničnom popisu iz 2011. Godine broji 7.700 Romkinja I Roma mislim da nije u redu da nema Akcioni plan za naredni period. Poslednji plan je istekao 2019. Godine. Naša prošlogodišnja inicijativa za formiranje radne grupe je prihvaćena od strane Grada, tako da u razgovoru sa našim partnerom NVO”Rosa”dobili smo informaciju da je ta radna grupa oformljena, da su neki od predloga već usvojeni i da se sada radi na usaglašavanju svih tih potreba romske zajednice. “ rekao je Turkijan Redžepi, direktor NVO “Roma world”.

Zoran Saitović, predsednik NVO “Rosa” iz Leskovca je za našu produkciju rekao da je bio upućen javni poziv svim zainteresovanim stranama I svim relevantim institucijama da učestvuju u donošenju Lokalnog akcionog plana. “Ono što je moja organizacija uradila – dali smo predlog iz oblasti kulture I informisanja, iz oblasti socijalne zaštite , pripremamo predlog I iz oblasti obrazovanja , a da li će naši predlozi biti uvršteni u LAP, videćemo.”

Učesnici Okruglog stola su posebno naglasili da je osim sadržine LAP-a izuzetno važno I sa koliko sredstava će plan biti podržan iz budžeta grada. Ako ne budu predvidjena sredstva, LAP će ostati mrtvo slovo na papiru. Većina učesnika u diskusiji je zadovoljna saradnjom sa lokalnom samoupravom I naglašavaju da je ipak najveći problem u Leskovcu – nezaposlenost.

“Puno je uloženo u prošloj godini u poboljšanje života Roma u Leskovcu”, ističe Saitović I dodaje: “Recimo Sat mahala, uloženo je 50 miliona dinara u opremanje komunalnom infrastrukturom, a ne vidi se kroz LAP. Takodje, uradjena su planska dokumenta za romsko naselje “Slavko Zlatanović” I za naselje Podvrce, medjutim ni to nije evidenitrano. Budžet Doma kulture Roma je 13 miliona dinara I to je jedina ustanova koja upošljava 13 pripadnika romske nacionalnosti I finansira se iz lokalnog budžeta, to su sredstva svih gradjana, a ne postoji kao stavka u LAP-u. To je jedina ustanova ovog tipa ne samo u Srbiji, nego I u celoj bivšoj Jugoslaviji.”

Objašnjavajući zbog čega je važno doneti LAP, Turkijan Redžepi je rekao:

“Važno je da znamo koliko ćemo dece stipendirati u narednom periodu koliko ćemo detaljnih urbanističkih planova dobiti za romska naselja u Leskovcu, koliko ćemo, možda ulica asfaltirati I slično. Zato služe Lokalni akcioni planovi, oni su nešto opipljivo kako bi smo što lakše došli do srži problema romske zajednice, a grad Leskovac, kao odgovorna samouprava doprinosi tome”Imao sam uveravanja od većnice za socijalna pitanja da će danas ovde biti I koordinator za romska pitanja, Aleksandra Stojanović koja se nije pojavila.Ako ste pristupili izradi jednog ozbiljnog dokumenta ne vidim razloga da niko iz lokalne samouprave ne želi da o tome razgovara pred javnošču. Ovako , nema druge strane”, zaključio je Redžepi.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for Democracy.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *