Obeležavajući datum održavanja Prvog svetskog kongresa Roma, medjunarodna zajednica je 8. april proglasila Svetskim Danom Roma. Grad Niš je ove godine po prvi put istakao romsku zastavu ispred Gradske kuće, a tvrdjavski most je bio osvetljen bojama koje dominiraju na znamenju ove manjinske zajednice. Umesto prigodnih tekstova o značaju praznika, odlučili smo da danas, na praznik govorimo o rezultatima postignutim izmedju dva aprila ali i problemima romske zajednice koji nisu rešeni.

Svetislav Jovanović, odbornik u Skupštini grada Niša i direktor Romskog kulturnog centra za naš portal kaže:

“Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma, na jarbol ispred Gradske kuće u Nišu je podignuta romska zastava, kako bi se ukazalo na činjenicu da se u Nišu radi na poboljšanju Roma u svim oblastima društvenog života. 7. i 8. aprila obeležiće se Svetski dan Roma po prvi put u Nišu isticanjem romske zastave na jarbolu ispred Gradske kuće kao i osvetljenjem mosta u bojama romske zastave. Romski kulturni centar od kada postoji radi ne samo na polju kulture već i na oblastima edukacije, prekfalifikacije kao i pomoći Romima na svim poljima gde je njima potrebna pomoć. Zahvaljujući gradu Nišu deca srednjih škola kao i visokog obrazovanja svake godine mogu da konkurisu za stipendije tako da grad Niš se maksimalno trudi da motiviše decu da pored osnovnog obaveznog obrazovanja nastave svoje školovanje. Grad Niš u saradnji sa NSZ pomaže svima onima koji žele da pokrenu sopstveni posao, takođe se poslodavcima nude veća sredstva pri zapošljavanju roma. Kada je reč o zapošljavanju uz finasijska sredstva preko NSZ i nekih dodatnih programa preko HELPA i ENECE može da se pokrene posao, samo je potrebna volja i želja. Romski kulturni centar uz pomoć grada i drugih organizacija tokom godine organizuje prefalifikacije za one koji nemaju kfalifikaciju za željeni posao. Grad Niš u saradnji sa NSZ pomaže svima onima koji žele da pokrenu sopstveni posao, takođe se poslodavcima nude veća sredstva pri zapošljavanju Roma. Kada je reč o zapošljavanju uz finasijska sredstva preko NSZ i nekih dodatnih programa preko HELPA i ENECE može da se pokrene posao, samo je potrebna volja i želja. Romski kulturni centar uz pomoć grada i drugih organizacija tokom godine organizuje prefalifikacije za one koji nemaju kfalifikaciju za željeni posao”, rekao je za naš portal Svetislav Jovanović.

Udruženje Romskinja “Osvit” čiji je osnivač Ana Saćipović, se veoma dugo zalaže za poboljšanje uslova života I rada najranjivije grupe – žena u okviru romske manjinske zajednice. O efektima te borbe, za našu produkciju Ana Saćipović kaže:

“Najvećim uspehom u prethodnom periodu smatram kontinuirano obrazovanje mladih Roma od uvodjenja strategije. Kroz bodovanje I stipendiranje romske omladine, svaki dinar uložen u našu decu višestruko se isplatio. Sada imamo u skoro svim profilima zanimanja visokoobrzovanu omladinu. Mislim da je podignuta svest romske populacije o značaju inkluzije I prednostima savremenog života. Takodje, mnoge romske nevladine organizacije su svojim radom pokazale da mogu da budu respektabilni partneri u kreiranju pozitivnih javnih politika namenjenih Romima I u njihovom sprovodjenju. Poboljšavanje stanja u oblastima stanovanja I zapošljavanja ostaju problem romskih naselja koja su I dalje nauslovna. Isto tako, bez obzira što sada imamo visoko obrazovanu decu, za njih posla nema ili se samo projektno zapošljavaju”, ocenjuje Ana Saćipović.

Period izmedju dva Medjunarodna dana Roma Osman Balić, direktor YUROM Centra ocenjuje ovako:

“ Ono što ohrabruje je činjenica da u ovom period nije bilo ekstremističkih napada I da nismo imali ni jedan slučaj zločina iz mrežnje prema Romima, to je najbitnije. Druga pozitivna karakteristika je što lokalne samouprave I dalje drže taj tonus aktivnosti prema Romima. Postoji drutvena I politička zainteresovanost za unapredjenje položaja Roma. Za sada je u fokusu obrazovanje, I tu se postižu dobri rezultati. Ono što Romi unutar svoje zajednice treba da rade to su aktivnosti na legalizaciji svoji kuća u okviru romskih naselja. Ono što može da se očejuje je iskorak vlasti u smeru usvajanja Zakona o legalizaciji održivih romskih naselja ili dopuna Zakona o ozakonjenju objekata. Pitanje vlasništva nad zemljištem u naseljima koja postoje više od 50 godina je najveća prepreka da se ovaj problem reši I na tome mora da se radi u saradnji sa državom”, smatra Osman Balić.

Pogledajte u svoj novčanik, frižider I zaključite da li treba da slavite. Pitajte se, takodje, da li ste dovoljno I šta ste sami uradili da poboljštate svoj život. Očekivati samo od društva da ima razumevanje za sve naše probleme I da nam pomaže stalno, nije realno, naročito u današnje vreme. U svakom slučaju – srecan nam Medjunarodni dan Roma!

“Projekat „Romski život kroz naš objektiv! – II“ se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD a administrira Media i Reform Centar Niš. Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove MRCN i Ambasade SAD već isključivo autora.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *