Vesti

Ukoliko niste zamenili vozačku dozvolu od danas slede kazne!

Ukoliko još imate staru, papirnu vozačku dozvolu, ne čekajte više već je zamenite na vreme kako biste izbegli gužve. Do maja 2014. više od 3,3 miliona vozača posedovalo je staru dozvolu. Zbog toga je odlučeno da se rok za zamenu produži do 10. juna ove godine. Ako upravljate vozilom, a staru dozvolu niste zamenili novom u predviđenom roku, slede kazne od 6.000 do 30.000 dinara.

Nova vozačka dozvola košta 1.572 dinara i može da se nabavi na dva načina – oslaskom u policijsku stanicu, gde treba da odnesete staru dozvolu i, ako imate biometrijska dokumenta, popunite svega jedan obrazac i dozvola će biti gotova za sedam dana; ili onlajn, putem e-Uprave, za šta je potrebno da imate čipovanu ličnu kartu.Takođe, neprodužavanje vozačke dozvole ne znači i poništavanje vozačkog ispita.

Jedino osobe koje imaju više od 65 godina, i oni koji imaju strane dozvole, ne mogu da  produže vozačke dozvole onlajn. Za starije od 65 godina potrebno je lekarsko uverenje, koje se vadi na svakih pet godina ili manje ukoliko nadležna lekarska komisija tako proceni u određenom slučaju.

Vozačka dozvola Srbije priznata je u osam evropskih zemalja, a u pojedinim zemljama može zameniti i međunarodnu vozačku dozvolu koja se dosada posebno vadila i koštala je 2.500 dinara.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *