Vesti Vesti

„Ubijte ih gasom“ na spomeniku Romima u Berlinu

Veliki kukasti krst i poruka „ubijte ih gasom“ iscrtani su u Berlinu na spomeniku posvećenom pola miliona Roma koji su stradali u nacističkoj Nemačkoj.

Pored svastike napisana je reč „vergasen“ koja znači „u gasnu komoru“, piše Beta.

Upravnik fondacije memorijala Uve Nojmarker osudio je skrnavljenje i u saopštenju ga nazvao agresivnim činom protiv Roma. On je rekao da je zbog vandala pojačana bezbednost na tom mestu, u parku Tiergarten, prekoputa zgrade parlamenta Rajhstaga.

Fondacija, koja nadgleda taj spomenik i druge spomenike žrtavama holokausta, saopštila je da je skrnavljenje otkriveno na ulazu 16. oktobra i da je uklonjeno.

„Ovo je napad na proces pomirenja“, ocenio je u saopštenju romski aktivista Romeo Franc, koji je komponovao muziku za memorijal.

„Sedamdeset godina posle genocida, naš narod još nailazi na svakodnevnu diskriminaciju“, rekao je on.

U saopštenju se navodi da je pojačana bezbednost kod spomenika koji se nalazi u parku Tirgarten blizu ulaza u nemački parlament.

Istoričari procenjuju da su nacisti ubili skoro 500.000 Roma, muškaraca, žena i dece širom Evrope u periodu od 1939. do 1945. godine. Memorijalno obeležje stradalim Romima, podignuto je 2012. godine i otvorila ga je kancelarka Angela Merkel. Sastoji se od okruglog bazena sa vodom i u centru kamenim trouglom.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *