Vesti Vesti

U Srbiji je najugroženiji običan građanin!

Najugroženiji u Srbiji je običan građanin, koji se oseća obespravljeno, istakao je Saša Janković rečenicu iz godišnjeg izveštaja zaštitnika građana za 2015. godinu, povodom kojeg je danas u Palati Srbija organizovana debata.

„Svakom od nas treba pravna sigurnost, svest i znanje da kada prikupimo svu dokumentaciju i podnesemo zahtev za građevinsku dozvolu – da ćemo je i dobiti, a neće onaj koji ne ispunjava uslove; kada odemo u bonicu sa zdravstvenom knjižicom da ćemo dobiti uslugu pregleda i uslugu lečenja; svest da kada nam komšija zagradi deo poseda da će sud brzo razrešiti spor; sigurnost da znamo šta možemo i šta ne možemo, svest da znamo da će policija doći na poziv upomoć ako neko ugrozi našu sigurnost“, obrazložio je zaštitnik građana zašto se u izveštaju navodi da se običan građanin oseća obespravljeno.

On je naveo da institucija zaštitnika građana radi svoj posao i da za postignute efekte nisu potrebni „novi i novi“ zakoni, već je neophodno da svako radi svoj posao.

„Želim da verujem da će ovaj i ovakav izveštaj biti poslednji u višegodišnjem nizu. Poslednji u nizu u kojem ćemo sa zebnjom konstatovati da naša očekivanja nisu do kraja ispunjena i da trendovi nisu onakvi kakvi bi morali biti“, rekao je Janković.

Istakao je da veruje da Srbija nije osuđena na ispodprosečnost, niti na prosečnost kada je u pitanju demokratski potencijal i da ima razloga za optimizam.

Više informacija na link

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *