Vesti Vesti

U Prizrenu romski jezik priznat kao službeni

Romski jezik je jezik Roma, jezik koji se čuvao i prenosio s generacije na generaciju tokom vekova, uglavnom u obliku govora. Tokom prvog kongresa Roma 1971. godine, romski je zvanično priznat kao jezik Roma u Evropi.

Romski jezik na Kosovu se govori od 14. veka. Čuva se s kolena na koleno, a odnedavno se zapisuje i u literaturi. Tokom poslednje dve decenije, Romi Prizrena su više puta tražili da se romski jezik prizna i uvede u službenu upotrebu u opštini Prizren.

Iako je bilo nekoliko pokušaja sve do sada ovaj zahtev nije usvojen. Prije šest mjeseci formirana je Koalicija organizacija civilnog društva koje su podnele zahtev Opštini Prizren da se romski jezik koristi u tradicionalnoj upotrebi.

Ova mreža je angažovala stručnjaka za pripremu dokumenta sa argumentima za priznavanje romskog jezika u službenoj upotrebi, koji je potpisalo 10 romskih intelektualaca, a ovaj zahtev su podržavali i organizacije neromskih zajednica koje deluju u opštini Prizren.

U septembru 2022. godine, mreža organizacija civilnog društva održala je konferenciju za medije na kojoj su obavestili o podnošenju zahteva opštini Prizren i informacije o narednim koracima. O tome je govorio Osman Osmani, direktor organizacije Nevo Koncepti koja je vodila projekat avokacije u institucijama za usvajanje romskog jezika u sluzbenoj upotrebi u opštini Prizren, projekat podržan od strane Saveta Evrope u okviru projekta ROMACTED.

Ceo tekst možete pročitati na portalu Nevipe klikom OVDE.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *