Vesti Vesti

U Pirotu ipak nije bilo vređanja na nacionalnoj osnovi?

Povodom objave na našem portalu obaveštenja koji smo dobili potpisanu od strane „GRUPA GRAĐANA MESNE ZAJEDNICE ,,RASADNIK“ ROMSKO NASELJE PIROT“ našoj produkciji se obratili više romskih aktivista iz Pirota koji su nam potvrdili da događaj koji se desio u naselju „Rasadnik“ 15.07.2016.g. nije bio baš takav kakav se predstavio nekim medijima, da su pripadnici romske zajednice prozvani pogrdnim imenima.  Kako je za naš medij  potvrdio Vladislav Jašarević na zboru koji je bio sazvan i gde je trebalo da se odabere predsednik Saveta MZ je prisustvovalo oko 150 ljudi. Dok su sdruge strane bili i predstavnici lokalne samouprave koji su insistirali na poštovanju Zakona o lokalnoj samoupravi, kao i Statuta grada Pirota, i da se sve može rešiti bez problema i da će se volja naroda poštovati. G. Jašarević naglašava da je saradnja sa gradom Pirot kada je romska zajednica u pitanju na visokom nivou, asvaltirane su gotove sve ulice, uređen sportski teren, ali nije to sve napominje g. Jašarević.

Jedan od potencijalnih kandidata za predsednika Saveta MZ Rasadnik g. Goran Toskić takođe negira da je bilo upotrebe reči uvreda na račun prisutnih pripadnika romske zajednice od strane predstavnika lokalnih vlasti.

Za mesto predsednika Saveta ove MZ je trebalo biti predloženo tri kandidata, jedan od njih je i g. Nebojša Petrović koji je u izjavi plus radiu iz Pirota rekao sledeće:

Predstavnik lokalne samouprave, Sreten Savov, koji je pored ostalog zadužen i za rad sa mesnim zajednicama, kaže da nije bilo uslova za demokratsko sprovodjenje procedure izbora i da će se ovih dana opet pokušati sa izborom Saveta u ovoj Mesnoj zajednici.

Zakon se mora poštovati, ali sdruge strane i volja naroda tako da verujemo da će se ovaj nesporazum vrlo brzo rešiti i da će sve strane napraviti kompromis u cilju unapređenja položaja građana koji žive u MZ „Rasadnik“ – Dunavska, Grobljanska, Hajduk Veljka od broja 80 do broja 138, Savska, Timočka, Rasadnička i 8. mart, njih oko 2 hiljade od kojih je više od 90% pripadnika romske zajednice.

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *