Romske vesti

U Fokusu-Ano Fokus 17

U Fokusu – Ano Fokus

Nastavni predmet Romski jezik sa elementima nacionalne kulture,  kao izborni predmet u osnovnim školama, uči se od 1998. godine u Vojvodini. Od 2015. i na teritoriji cele Srbije. Međutim, podaci o broju odeljenja na teritoriji cele države variraju, s obzirom da je prijavljivanje škola Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za otvaranje odeljenja za ovaj predmet i dalje traje. Gramatiku romskog jezika, književnost i istoriju predaju oni koji taj jezik govore, a imaju položen test romskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu i imaju završen fakultet društvenih nauka. U Nišu u OŠ „Vuk Karadžić“, očekuje se od školske 2018, romski jezik sa elementima nacionalne kulture počne  izučavati.

GO Crveni krst prostire se na površini od 181,53km na kojoj žive 33.442 osobe i to u 23 seoske i tri gradske jedinice. U razgovoru sa predsednikom ove opštine dobili smo informaciju da je budžet za 2018.g, restriktivan ali realan, i to,  133 miliona dinara u osnovi, međutim ukupan budžet je 223 miliona, tako da je razlika uplaćena u projektima prekogranične saradnje. Socijala je takođe smanjena za 1,3 miliona dinara, novina je da će od 2018 godine, socijalna davanja GO biti isplaćena preko Centra za socjalni rad.

Do pre 15 meseci u ul.Kosovke devojke postojao je kolektivni centar u kome su bila smeštena IRL, Izbeglice kao i domicilno stanovništvo. 10.oktobra 2016, došlo je požara zbog neispravne električne instalacije, tako da se tih 16 porodica raselilo. Do oktobra 2017.godine. grad Niš je ovim porodicama plaćao kiriju iako nije bilo obaveze prema tadašnjem Zakonu o socijalnom stanovanju, medjutim oni su imali razumevanje za te ljude, kaže Tijana Ilić Đorđević, većnik grada Niša. Danas su oni svi bez svojih domova, neki od njih plaćaju kiriju, dok se ostali snalaze kako znaju i umeju!

 

Ova informativna emisija je deo projekta “U Fokusu”koji je podržan od strane GO Crveni krst, a sprovodi NVO Roma World.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *