Romske vesti

U Fokusu – Ano Fokus 14

U Fokusu – Ano Fokus

U MASOVNOJ tuči, koja se u ponedeljak oko 14.30 dogodila u kraljevačkom  naselju, jedna osoba zadobila je teške povrede glave zbog kojih je hitno prebačena u Klinički centar u Kragujevcu, dok je još pet povređenih osoba, među kojima je i jedno dvanaestogodišnje dete, zbrinuto u Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu. Kako pišu Većernje novosti, koristeći staru mačetu i noževe i, zasada nezvanično, vatreno oružje, u tuči su učestvovali članovi dve  porodice koji su i u rodbinskim odnosima. Iako niko od stanovnika ovog naselja ne zna pravi razlog sukoba, pretpostavlja se da su u pitanju neki odranije neraščišćeni računi i razmirice.

U okviru nemačke razvojne saradnje, projekat pod nazivom ,, Podsticanje zapošljavanja mladih” koji  sprovodi nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ ( Deutsche Geseellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ GmbH), u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, kao vodećim partnerom, i Ministarstvom privrede, Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Nacionalnom službom za zapošljavanje, kao ključnim partnerima. Udruženje građana ,,OPRE ROMALEN “ je na ovom projektu prijavilo Gorana Durmiševića  iz grada Pirota, i takva prilika mu je stigla u poslednji čas – u 28. godini postao je polaznik tromesečnog kursa za zavarivače, jedne od brojnih obuka koje od 2015. za mlade od 18 do 35 godina u okviru ovog projekta. Obuke su namenjene mladima koje imaju poteškoće u pronalaženju zaposlenja, pripadaju osetljivim društvenim grupama ili nemaju adekvatno obrazovanje da dođu do posla. Goran je ovu obuku pohađao u Naučno istraživačkom Institutu ,, GOŠA “ u Smederevskoj Palanci. Goran kaže da mu je to bio i poslednji i pravi momenat.

U sedišru odbora za ljudska prava , NIš održan je sastana predstavnika NVO sektora na kome se razgovaralo o javnom interesu u medijima. Od 2015. organi javne vlasti su dužni da medijske sadržaje od javnog interesa sufinansiranju putem konkursa, a mnogobrojne analize ukazuju da ima dosta problema u realizaciji celog procesa. Najveći problemi su nedorečena zakonska regulativa, nedovoljna transparentnodt procesa, nizak nivo kvaliteta predloga projekata, nedostatak evaluacije projekata i samog procesa. Transparentnost procesa konkursnog sufinansiranja značajno smanjuje mogućnost zloupotrebe, i neophodno je pronaći nova rešenja koja će unaprediti transparentnost procesa, kao i sam kvalitet medijskih sadržaja od javnog interesa.

Ova informativna emisija je deo projekta “U Fokusu”koji je podržan od strane GO Crveni krst, a sprovodi NVO Roma World.

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *