Romske vesti

U Fokusu-Ano Fokus 13

 

 

U Fokusu – Ano Fokus

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradonačelnik Niša Darko Bulatović ključeve stanova za 33 porodice u Nišu, izgrađenih u okviru programa gradnje socijalnih stanova koje sufinansira država preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Ovi stanovi se ne grade samo u Nišu već i u još nekoliko gradova, Kikindi, Staroj Pazovi, Pančevu, Zrenjaninu, Kraljevu, Čačku “rekla je Mihajlović.

16. decembra je sećanje na 16. decembar 1942. godine, kada je Hajnrih Himler izdao naredbu za sistematsko upućivanje Roma u koncentracione logore radi njihove likvidacije. Na osnovu naredbe od 29. januara 1943. određeno je da Romi budu deportovani u logor smrti Aušvic-Birkenau. Brojna su stratišta civila, Srba, Roma i Jevreja širom Srbije. Staro sajmište, Banjica, Jajinci, Jabuka kod Pančeva, logor “Crveni krst” u Nišu, stratište na Arapovom brdu u Leskovcu samo su neka od njih. Genocid nad Romima u Drugom svetskom ratu predstavlja jednu od najtragičnijih epizoda tog oružanog sukoba koja je kod savremenih generacija skoro potpuno zaboravljena.

10.marta 2017.godine usvojen je LAP za unapređenje položaja Roma u Nišu. Resorni većnik Tijana Ilić Đorđević je u izjavi našoj produkciji rekla da očekuje da će iz budžeta za 2018.godinu za aktivnosti realizacije LAP-a, biti izdvojeno 5 miliona dinara iz budžeta grada Niša.

Ova informativna emisija je deo projekta “U Fokusu”koji je podržan od strane GO Crveni krst, a sprovodi NVO Roma World.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *