Vesti

U Deronjama potpisan Ugovor o izgradnji 34 objekata

Ugovor o izgradnji 34 stambene jedinice za socijalno ugrožene porodice iz podstandarnog Novog romskog naselja u Bogojevu koje je predviđeno za raseljavanje i nedostajuće infrastrukture u naselju Čerga u Deronjama, danas su u Odžacima potpisale predsednica opštine Latinka Vasiljković i direktorka “Hausing centra” Branislava Žarković.

Projekat koji finansira Evropska unija partnerski sprovode Opština Odžaci i “Hausing centar” iz Beograda, nevladina organizacija posvećena unapređenju stanovanja socijalno ugroženih grupa.

Direktorka “Hausing centra” Branislava Žarković izjavila je nakon potpisivanja ugovora da će projekat trajati 20 meseci i da bi on trebalo bitno da doprinese unapređenju uslova stanovanja romske populacije u opštini Odžaci i ublažavanju nejednakosti u pogledu stanovanja koje sada postoje.

– Projekat predviđa izgradnju 34 stambene jedinice za romske porodice koje su trenutno naseljene u Novom naselju u Bogojevu koje je prema svim studijama proglašeno kao naselje koje je neuslovno za stanovanje, koje ne može da se legalizuje i koje je iz tog razloga potrebno raseliti. Takođe, u okviru ovog projekta biće izgrađena i nedostajuća infrastruktura u drugom naselju na teritoriji opštine Odžaci, Čergi u Deronjama, gde će biti izgrađena vodovodna mreža, asfaltni put i javna rasveta – rekla je Žarković.

U Novom romskom naselju u Bogojevu trenutno žive 34 porodice sa ukupno 106 članova koje bi, prema rečima predsednice opštine Latinke Vasiljković, trebalo da dobiju nove kuće početkom 2019. godine.

Vasiljković je istakla da je lokalna samouprava opredeljena da se tim stanovnicima opštine Odžaci obezbede bolji uslovi života i da su u tom cilju već uloženi znatni napori kroz angažovanje lokalne Kancelarije za Rome i izdvajanje sredstava iz opštinskog budžeta.

U troškovima projekta koji se realizuje zajedno sa “Hausing centrom”, a čija je vrednost 1.050.000 evra, lokalna samouprava učestvuje sa 15 odsto.

– Bili smo svedoci nevremena koje je pre dve nedelje teško oštetilo kuće u romskom naselju u Bogojevu. Trudimo se da tim ljudima obezbedimo neko prelazno rešenje, pomoć smo već uputili, a kroz ovaj projekat oni bi trebalo da budu trajno stambeno zbrinuti – kazala je predsednica opštine Odžaci i najavila da će realizacija projekta početi u najkraćem mogućem roku.

Opština Odžaci je za izgradnju 34 stambena objekta obezbedila 13 infrastrukturno opremljenih parcela na kvalitetnim lokacijama u pet naseljenih mesta na teritoriji opštine. Kuće će se graditi u Bogojevu, Karavukovu, Bačkom Brestovcu, Bačkom Gračacu i Laliću.

Projekat predviđa i izgradnju 515 metara vodovoda u deronjskoj Čergi, 250 metara javne rasvete i oko 430 metara pristupnog puta do tog naselja.

Pomenuti radovi biće izvedeni u okviru projekta “Podrška adekvatnom i održivom stanovanju Roma u Odžacima – da svaki Rom ima dom” koji finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji iz pretpristupnih fondova IPA 2013, a kofinansira Ministarstvo finansija Republike Srbije.

Cilj projekta je da u skladu sa Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji 2016-2025. doprinese održivosti politika socijalnog uključivanja i stvaranju mogućnosti za podizanje životnog standarda višestruko ugrožene romske populacije.

link

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *