Vesti Vesti

U 2024. godini 20.000 evra, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta.

Maksimalni iznos sredstava koji se može odobriti za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, biće u 2024. godini 20.000 evra.

To je saopštilo Ministarstvo Srbije za brigu o porodici i demografiju.

Pravo na novčana sredstva može se ostvariti za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave koje su utvrđene kao devastirana područja u visini 50 odsto vrednosti radova, a za izgradnju kuće u ostalim jedinicama lokalne samouprave u visini 20 odsto vrednosti radova.

U devastirana područja spadaju: Babušnica, Bela Planaka, Bojnik, Bosilegrad, Varvarin, Vladičin Han, Golubac, Žagubica, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lebane, Mali Zvornik, Medveđa, Mionica, Prijepolje, Rekovac, Svrljig, Sjenica, Surdulica, Trgovište, Tutin i Crna Trava.

Navedeno je da su to pravo do sada iskoristile 583 majke. Odluku o utvrđivanju iznosa novčanih sredstava u 2024. usvojila je Vlada na predlog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Takođe, to pravo može se ostvariti i za kupovinu kuće ili stana – u visini 20 odsto vrednosti procenjene nepokretnosti od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o prodaji nepokretnosti, odnosno ugovorom o prodaji nepokretnosti, kao i za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita – u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto prodajne cene utvrđene predugovorom o prodaji nepokretnosti, odnosno ugovorom o prodaji nepokretnosti.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *