Vesti

Svi mi, zajedno, činimo Srbiju.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave želi da vam predstavi promotivni spot „Svi mi, zajedno, činimo Srbiju“ u okviru informativne kampanje o novinama kojima unapređujemo prava i položaj pripadnika nacionalnih manjina, kao i o njihovim mogućnostima u susret izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Spot predstavlja najvažnije novine zakona donetih u toku prolećnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije, i to: Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma, kao i delom Zakonom o matičnim knjigama.

Da podsetimo, među novinama su:
– Donošenje politika u skladu sa potrebama manjina. Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama omogućavamo dobrovoljni upis podatka o nacionalnoj pripadnosti, čime se našim građanima obezbeđuje pravo na očuvanje posebnosti, kao izražavanje, čuvanje i negovanje svoje pripadnosti određenoj nacionalnoj manjini.
– Efikasniji nacionalni saveti nacionalnih manjina i njihov transparentniji rad. Izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina jasnije su definisana ovlašćenja nacionalnih saveta nacionalnih manjina, smanjenje prekomerne politizacije i transparentniji rad nacionalnih saveta.
– pozitivna diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina u pogledu zapošljavanja. Težnja je da se sa ovom aktivnosti nastavi do postizanja odgovarajuće zastupljenosti zaposlenih u javnom sektoru na svim nivoima teritorijalne organizacije.
– Ispisivanje toponima na jezicima nacionalnih manjina. Propisano je da se u naseljenim mestima u opštini ili gradu u kojima nacionalna manjina dostiže 15% ukupnog stanovništva, nazivi ulica, trgova, naseljenih mesta i drugi toponimi ispisuju na jeziku te manjine.
– Obezbeđivanje mogućnosti da se manjinski narodni poslanik obrati na svom jeziku u Narodnoj skupštini Srbije. Za ostvarenje ovog prava, pored tehničkih mogućnosti koje je Narodna skupština dužna da obezbedi, važno je i da narodni poslanik pripada nacionalnoj manjini čiji broj u ukupnom stanovništvu Republike Srbije prelazi dva odsto prema poslednjem popisu.

Istovremeno, u spotu podsećamo sve pripadnike nacionalnih manjina koji žele da se upišu u Poseban birački spisak, a koji ispunjavaju opšte uslove za sticanje biračkog prava u Republici Srbiji, da time stiču pravo da biraju i budu birani na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina koji će biti raspisani u avgustu, a održani na jesen ove godine. Birač se upisuje na posebnom obrascu koji, u pisanoj formi, podnosi opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema mestu prebivališta. Obrazac zahteva može se preuzeti na https://bit.ly/2LmVXhW. Zahtev se podnosi prema mestu prebivališta ili mestu boravišta za interno raseljena lica.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *