Vesti

Švajcarska sa više od 120.000 evra podržava ublažavanje posledica kovida 19 u romskim naseljima

Iz ovog poziva dva projekta se realizuju u Nišu, ukupna vrednost oko 25 hiljada evra. U realizaciji projekata učestvuju Republički sindikat sakupljača sekundarnih sirovina, Udruženje „Amala” iz Niša, Udruženje „Amala 1” iz Pirota i Društvo za razvoj dece i omladine – Otvoreni klub, Udruženje „Cvetno srce” uz podršku Grada Niša.

NA PUTU KA SVRATIŠTU
Poboljšanje pristupa pravu na obrazovanje za decu iz niških podstandardnih romskih naselja, posebno za takozvanu „decu ulice“, kroz mentorsku podršku u učenju, obrazovne i kreativne radionice i psiho-socijalnu pomoć deci i njihovim roditeljima. Aktivnosti će se sprovoditi u prostorijama Romskog kulturnog centra u vlasništvu grada Niša, a intervencija
predstavlja prelaznu meru koja će dovesti do osnivanja svratišta za decu. Pored toga, direktni korisnici će podići nivo svesti o kovidu 19 povećavanjem znanja kroz zdravstvene radionice i podsticanje promena u ponašanju

Preduzeće, a ne smeće
Uspostavljanje novog inovativnog načina sakupljanja sekundarnih sirovina putem veb-platforme odnesi.com koja će osigurati prikupljanje većih količina sekundarnih sirovina na način bezbedan po ljudsko zdravlje. Biće omogućeno i obnavljanje izvora sredstava za život za najmanje 15 sakupljača sekundarnih sirovina iz podstandardnih naselja u Nišu i Pirotu koji će koristiti opremu za reciklažu u okviru Reciklažnih centara u Nišu i Pirotu, koje je osnovao Republički sindikat sakupljača sekundarnih sirovina. Konačno, time će se stvoriti mogućnosti za uključivanje sakupljača u legalne tokove ekonomskih aktivnosti i bolji sistem za upravljanje otpadom.

Kroz program Swiss PRO Vlada Švajcarske podržava organizacije civilnog društva i lokalne samouprave u sprovođenju projekata usmerenih na ublažavanje posledica pandemije u podstandardnim romskim naseljima. Realizacijom 10 projekata biće unapređen pristup pravima i osnovnim potrebama za najmanje 1.000 građanki i građana kroz sprovođenje politika i praksi socijalnog uključivanja.

Uz podršku Vlade Švajcarske vrednu oko 123.000 evra projekti će u narednih osam do deset meseci biti realizovani u Boru, Kragujevcu, Lebanu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Pirotu, Vranju, Vrnjačkoj Banji i Zaječaru.

Lokalne samouprave i organizacije civilnog društva će samostalno ili u partnerstvu realizovati projekte kojima se unapređuje dostupnost javnih usluga u oblasti obrazovanja i zdravstva, poboljšavaju sanitarni uslovi, pruža podrška za oporavak životnih uslova i sticanje prihoda, kao i bolja bezbednost na radu za sakupljače sekundarnih sirovina. 

„Najveća vrednost projekata koje program Swiss PRO podržava je upravo stvaranje promene koja dovodi do kvalitativno boljeg života građana i građanki i socijalne uključenosti kroz bolji pristup javnim uslugama. Fokus ovog javnog poziva bio je na romskoj populaciji u podstandardnim naseljima jer je kriza izazvana pandemijom kovida 19 imala veliki uticaj na ovaj višestruko ranjivi deo romske zajednice. Skoro 40 prijavljenih projekata je jasno ukazalo na velike potrebe za raznovrsnom vrstom podrške, naročito u pogledu poboljšanja sanitarnih uslova i obrazovanja dece“, istakla je Nataša Ivanović, službenica za socijalnu uključenost na programu Swiss PRO.

Projekti su odabrani u okviru javnog poziva koji je trajao od 25. januara do 26. februara 2021. godine i bio otvoren za 57 lokalnih samouprava iz Šumadije, zapadne, istočne i južne Srbije koje u skladu sa Mapiranjem podstandardnih romskih naselja imaju na svojoj teritoriji najmanje jedno neformalno naselje sa najmanje 100 građana i građanki, kao i organizacije civilnog društva koje imaju najmanje dve godine iskustva, naročito u radu na poboljšanju statusa romske nacionalne manjine.

Više informacija o podržanim projektima dostupno je na internet stranici programa Swiss PRO.

Program „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“ podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opštna (SKGO).

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *