Predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje i Grada Niša potpisali su sporazum koji treba da dovede do smanjenja broja nezaposlenih u najvećem gradu na Jugu Srbije. Sporazumom je predviđeno sufinansiranje stručne prakse, pripravništvo za nezaposlene sa srednjim obrazovanjem, subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih, za subvencije za samozapošljavanje i javne radove. Za primenu sporazuma Grad Niš izdvojio je 34 miliona dinara, a NSZ u Nišu 27,5 miliona dinara.

 “Nacionalni akcioni plan za zapošljavanje raspisan od 2021. do 2023. godine, prvi put na tri godine je predvideo raspisivanje lokalnog akcionog plana kojim smo predvideli sijaset mera. Što se tiče Srbije, NSZ je ove godine izdvojila 389 miliona dinara za realizaciju aktivnih mera zapošljavanja, dok je za Grad Niš izdvojeno 27,5 miliona dinara kako bismo finansirali sve mere koje smo predvideli”, kazala je zamenica direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Vanja Stojković.

Stojković dodaje da je Grad predvideo i tehničku podršku od oko 5 i po miliona i sagledao oko četrdesetak ljudi kroz javne radove.

 “Na evidenciji nezaposlenih u Nišu je trenutno 24.000 ljudi, a naš cilj je da ih bude manje od 20.000. Za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i starije od 50 godina pripremamo posebne programe o čemu će javnost biti obaveštena”, kazala je gradonačenica Dragana Sotirovski I dodala da je u planu otvaranje novih fabrika, pa će se tako i broj nezaposlenih smanjiti, a istakla je i da su pojedine strane kompanije izrazile spremnost da i te osetljive kategorije stanovnika zaposle.

Sotirovski je najavila skorije otvaranje fabrike kineskog proizvodjača koji treba da uposli hiljadu ljudi, tako da će I to pomoći smanjenju broja nezaposlenih u Nišu.

Cilj je da se omogući da bar jedan član  porodice ima stalne prihode, kako bi se stvorili uslovi da nišlije dobro žive, rekla je gradonačelnica, Dragana Sotirovski.

Prema poslednjim podacima, na evidenciji NSZ u NIšu prijavljeno je 2.500 pripadnika romska nacionalne manjine, rekla je za našu produkciju zamenica direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Vanja Stojković.

“ Program samozapošljavanja predvidjen je baš za pripadnike romske nacionalnosti, a što se tiče ostalih programa nama su Romi, kao teže zapošljiva kategorija generalno prioritetna kategorija na evidenciji zato što I tokom zapošljavanja na novootvorenim radnim mestima teže zapošljivih kategorija I tokom stručne prakse I javnih radova Romi su medju prvim kategorijama uz osobe sa invaliditetom I dugoročno nezaposlena lica koji imaju prioritet u odnosu na ostale kategorije”, izjavila je Vanja Stojković.

Interesovanje romske zajednice za ovakve programe zapošljavanja, pokazuju podaci, nije veliko. U poslednjih 5 godina, preko podsticajnih mera Nacionalne službe zapošljavanja samo 20 Roma je došlo do zaposlenja.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for democracy.“ 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *