„Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 - Podrška Roma World “ Vesti Vesti

Selo Štulac, koje pripada opštini Lebane, na proleće dobija vodu

U naselju Bošnjace 2 prošlog meseca  upriličena je svečanost povodom završetka prve faze obezbedjivanja zdrave pijaće vode za stanovnike ovog naselja, pretežno naseljenog romima.  Sredstva je donirao UNOPS I Švajcarska agencija za razvoj, a projekat je sprovodio YUROM Centar iz Niša, u saradnji sa Skupštinom opštinom Lebane.

Izdašnost izvorišta u ovom naselju  je izuzetno velika i obezbedjuje 400 litara vode na dan po stanovniku. Propisana norma je inače 143 litara po stanovniku.

Druga faza projekta obuhvata pravljenje bunarskog postrojenja za snabdevanje vodom celog naselja sa pumpom, hloratorom i svim potrebnim elementima koji će omogućiti da se celo naselje Bošnjace dva snabdeva zdravom pijaćom vodom.

U razgovoru sa meštanima ove mahale, saznali smo da je neispravna voda dovela do oboljevanja mnogih I da će ovaj bunar bukvalno značiti zdravlje I život za oko 500 stanovnika ovog naselja.

Opština Lebane, kojoj pripada selo Bošnjace, je decenijama jedna od najnerazvijenijih lokalnih samouprava u Srbiji I mali budžet nije dovoljan da zadovolji sve potrebe gradjanstva, ali kroz projekte pokušava da popravi uslove života svog stanovništva.

YUROM Centar je ove godine krenuo u projekat koji za cilj ima obezbedjenje zdrave pijaće vode u romskim naseljima, svestan činjenice da je voda izvor života, a da u Srbiji u 21. Veku čak 500 naselja u kojima pretežno žive Romi ne poseduje vodovod I kanalizaciju. Ovo je pilo-projekat koji podrazumeva da se bunari budu u vlasništvu stanovnika naselja, a da se o ispravnosti vode I drugim tehničkim detaljima brinu lokalna preduzeća kojima je to delatnost.

UNOPS je, zadovoljan dosadašnjim rezultatima projekta već produžio trajanje projekta I obezbedio dodatnih 8 hiljada dolara za nastavak. S proleća, u selu Štulac, koje pripada takodje opštini Lebane, kopaće se probna bušotina za bunar na dubini od 60 metara.

„Izradu ovog teksta omogućio je EUROPEAN endowment for democracy. Sadržaj i stavovi izneti u ovom tekstu predstavljaju stavove autora projekta „ Dodatna podrška EU medijima u Srbiji tokom pandemije COVID-19 – Podrška Roma World“ i nužno ne izražavaju stavove EUROPEAN endowment for Democracy.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *