Vesti Vesti

Romska zajednica ostala bez velikog borca za ljudska prava

Bajram Haliti rođen je u Gnjilanu, na Kosovu, 21. maja 1955. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom mestu. Studije prava započeo je u Prištini, ali je morao da ih prekine zbog političke situacije 90-ih, da bi ih završio na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

Bajram Haliti srpski je političar, novinar, publicista i pisac. Haliti je objavio veliki broj studija, članaka, komentara, i dokumentarnih emisija. Objavljivao je pesme i tekstove u mnogim časopisima, a zastupljen je u antologiji romske poezije. Objavio je i dve drame. Govorio nekoliko jezika. Od 2008. godine je generalni sekretar Internacionalne Unije Roma. Jedan je od najcenjenijih poznavalaca položaja Roma u svetu.

Književnim radom Bajram Haliti se bavi dugi niz godina. Objavljivao je pesme i tekstove u mnogim časopisima, a zastupljen je u antologiji romske poezije na indijskom, italijanskom, poljskom, bugarskom i engleskom jeziku. Objavio je i dve drame. Govorio nekoliko jezika. Njegovo delo uvršćeno je u PEN-antologiju romskih pisaca 1998. Putevi Roma (engl. The Roads of Roma: A PEN Anthology of Gypsy Writers). Godine 2011. Bajram Haliti objavio je Prvi srpsko-romski rečnik koji se smatra prvim romskim rečnikom u svetu.Rečnik obuhvata oko 50.000 reči i izraza, a objavila ga je novosadska kuća Prometej. Cilj rečnika je da pruži zajednički osnov za razvijanje nastavnih planova i smernica za obrazovne programe, udžbenike i druge nastavne materijale, kao i ispite u školskom sistemu Srbije. Knjiga je namenjena svima onima koji se bave i koji će se baviti romskim jezikom. Nakon ovog objavio je i druge rečnike.

U periodu kada je živeo na Kosovu bio je zaposlen u RTV Priština kao novinar. Jedno vreme bio je i pokrajinski sekretar za informisanje Kosova i Metohije. Držao je predavanja širom Evrope i SAD. U Gnjilanu je 1995. godine pokrenuo informativno politički list na srpskom i romskom jeziku Ahimsa (Nenasilje), posvećen romskim i srpskim temama.

na 7. Svetskom kongresu Roma, održanom u Zagrebu 23-25. oktobra 2008. godine, Bajram Haliti je izabran za generalnog sekretara Internacionalne Unije Roma. Na Kongresu je prisustvovalo 300 delegata iz 29 zemalja, koji su predstavljali 15.000.000 Roma u svetu.

Nagrade i priznanja

Godine 2009, na 16. međunarodnoj književnoj manifestaciji “Amiko Rom” (ital. Amico Rom), koja se svake godine održava u italijanskom gradu Lanciano, Bajram Haliti je bio dobitnik Svetske nagrade za književnost predsednika Italije.
Godine 2011, na 56. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu Srpsko-romski rečnik dobio je nagradu za izdavački poduhvat godine.
Srpsko-romski rečnik je dobitnik nagrade Tereze Fon Jakob.
Svetska organizacija dijaspora i manjina (WDMO) je Srpsko-romski rečnik proglasila knjigom 2011. godine.
Povodom Svetskog dana Roma 8. aprila 2002. godine Bajram Haliti je dobio povelju „Slobodan Berberski“ za književnost i novinarstvo, koja je po prvi put te godine dodeljena u SR Jugoslaviji.
Dobitnik je plakete „Mira i tolerancije“ za doprinos u borbi za mir, toleranciju i razumevanje među ljudima i narodima.
Dobitnik je plakete „za naročite zasluge i doprinos na unapređenju kulturnog i prosvetnog života Roma, kao i za uspehe u razvijanju kulture Roma u Republici Srbiji“.

izvor;https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/%D0%91%D0%B0%D1%98%D1%80%D0%B0%D0%BC_%D0%A5%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.