Vesti Vesti

Romi i dalje na marginama društva!

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da položaj romske zajednice u Srbiji nije ni blizu zadovoljvajućeg, kao i da ta populacija još ima velike probleme u oblastima zapošljavanja, obrazovanja, zdravstvene zaštite i stanovanja.

„Romi su i dalje jedna od najčešće diskriminisanih grupa u društvu“, kazala je Janković na skupu posvećenom strateškim pravcima za unapredjenje položaja pripadnika romske zajednice u Srbiji.

Ona je ocenila da se primećuju pomaci i znaci poboljšanja, ali potreban je još čitav niz mera kako bi došlo do suštinskih promena.

Prema njenim rečima, istaživanja iz godine u pokazuju kako gradjani uočavaju da je romska populacija diskriminisana, ali ih istovremeno ne žele za članove porodice, komšije, prijatelje ili vaspitače.

O položaju Roma govori i to da, kada je reč o diskriminaciji po nacionalnoj osnovi, najviše pritužbi stiže iz redova romske manjine.

Zaključak današnjeg skupa na kome su učestvovali predstavnici romske zajednice, kao i Vlade, jeste da strateška dokumenta predstavljaju smernice, ali sama po sebi nisu dovoljna i zahtevaju primenu.

Izrada strategije koja se bavi unapredjenjem položaja Roma je pri kraju, a državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak podsetio je da Srbija ima više od 100 strategija u raznim oblastima i ukazao da je potrebno raditi na njihovom kvalitetu, a ne kvantitetu.

Predsednik Lige Roma Osman Balić istakao je da Rome treba uključiti u rad loklanih samouprava i tako im omogućiti da budu ravnopravan deo društva i razvijaju se.

„To je stav političke elite ne primaj Rome, jer im tako onemogućavaš razvoj“, kazao je Balić i dodao da u lokalnim samoupravama vlada „anticiganizam“.

Skup u beogradskom Medija centru organizovao je Centar za unapredjenje pravnih studija.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *