Vesti Vesti

Romi i dalje traže azil!

Nemačka i dalje beleži veliki broj zahteva za azil iz Srbije, koji podnose Romi, izjavio je danas ambasador te zemlje u Beogradu Aksel Ditman, ističući da je Nemačka pooštrila zakone i postrožila postupak za dobijanje azila. Svako kome je azil u Nemačkoj odbijen, dobija zabranu ponovnog ulaska u zemlje Šengena. Podnošenje zahteva za azil nije više put da uđete na teritoriju Nemačke, rekao je Ditman na predstavljanju projekta Nemačke organizacije za saradnju (GIZ) i Grada Beograda za snabdevanje pijaćom vodom dva neformalna romska naselja.

Ditman je istakao da je taj projekat veoma važan jer je još veliki broj Roma iz Srbije koji traže azil u Nemačkoj i poručio da nema smisla, niti izgleda za uspeh tražilaca azila iz Srbije, koji je smanjen na 0,1 odsto, što znači da se manje od jednog od 1.000 zahteva odobri.

Prema njegovim rečima, sa novom zakonskom procedurom u Nemačkoj, više se tražiocima azila ne daje novac, već higijenski paketi i slično.

U okviru Projekta „Osnovno snabdevanje pijaćom vodom i sanitarnom opremom neformalnih naselja u Beogradu“ koji sprovode GIZ i Grad Beograd u dva romska naselja na Novom Beogradu na okretnici autobusa 75 i na Mirijevskom brdu narednih šest meseci svakodnevno će se dopremati cisterne pijaće vode i postaviti pokretni WC.

Grad Beograd i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Gradonačelnik Beograd Siniša Mali izjavio je da je važno što je grad u saradnji sa GIZ našao način da snabdeva sanitarnom opremom i pijaćom vodom i obezbedi humanije uslove za život u dva neformalna naselja, gde ima romskih 145 porodica.

On je naglasio da je Beograd kosmopolitstki i otvoren grad, gde se ne diskriminišu stanovnici ni po veri, rase, nti imovine.

U protekle dve godine Grad je stambeno zbrinuo 51 romsku porodicu i dodao da se radi novi projekat sa Evrospkom unijom za zbrinjavanje još 170 porodica koje su živele u nehigijsenskim naseljima ispod Gazele i u Belvilu, naveo je Mali.

izvor

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *