Vesti Vesti

Reagovanja romskih organizacija i poverenice za zaštitu ravnopravnosti na izjavu Šapića.

Opre Roma – reagovanje Mensura Halitija

Izjava gradonačelnika Aleksandra Šapića u vezi sa romskom populacijom u Beogradu ne samo da je duboko zabrinjavajuća, već i otkriva suštinsko nerazumevanje sistemskih barijera i strukturne opresije sa kojima se Romi suočavaju u srpskom društvu.

Šapićeve reči, iako možda dobronamerne, održavaju pogubni narativ okrivljavanja žrtava koji oslobađa državu i njene institucije od obaveze da pruže jednake mogućnosti svim građanima. Neprihvatljivo je i duboko razočaravajuće da se gradonačelnik glavnog grada jedne evropske zemlje upušta u takvu podelu i diskriminatornu retoriku.

Prebacujući odgovornost za integraciju isključivo na Rome, Šapić ignoriše činjenicu da se Romi u Srbiji suočavaju sa institucionalizovanom diskriminacijom u svakom aspektu svog života. Njima se rutinski uskraćuje pristup osnovnim ljudskim pravima i uslugama koje većina stanovništva uzima zdravo za gotovo, uključujući obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, stanovanje i mogućnosti zapošljavanja.

Realnost je da su “nelegalna i nehigijenska” naselja na koje Šapić navodi simptom ove sistemske marginalizacije, a ne njen uzrok. Romi su prinuđeni da žive u takvim uslovima jer im je uskraćeno osnovno pravo na stanovanje i izloženi su diskriminaciji na tržištu za iznajmljivanje stanova.

Da bismo rešili problem nelegalnih romskih naselja, moramo se pozabaviti osnovnim uzrocima marginalizacije i isključenosti. Ovo zahteva sveobuhvatan pristup koji uključuje obezbeđivanje pristupa obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, stanovanju i mogućnostima zapošljavanja za Rome. Takođe zahteva suštinsku promenu društvenih odnosa prema Romima, od predrasuda i diskriminacije do stavova prihvatanja i poštovanja.

Moramo da prepoznamo značajan doprinos koji su Romi dali Srbiji i da se suočimo sa duboko ukorenjenim etničkim podelama u našoj zemlji. Moramo da stavimo tačku na krajnje desničarski ekstremizam i rasizam koji ugrožavaju naše društveno tkivo i da krenemo putem etničko-nacionalističkog isceljenja.

Rasizam je bolest koja je zarazila naše društvo i moramo neumorno da radimo na tome da se izlečimo. U Srbiji je antiromsko raspoloženje duboko ukorenjeno u neprijateljskim stavovima javnosti, nasilnoj politici, diskriminatorskim institucijama, politikama i praksama, kao i dehumanizaciji i demonizaciji medija.

Kao Romi, tražimo izvinjenje od gradonačelnika Šapića za njegove bezosećajne i diskriminatorne primedbe. Pozivamo i njegovu političku stranku, Srpsku naprednu stranku, da se javno ogradi od njegovog stava i preduzme odgovarajuće mere da ga sankcioniše zbog takve izjave. U demokratskoj državi, izabrani političari su odgovorni pre svega građanima i svojoj funkciji. Kada bi neki političar dao ovakve izjave, kakve je dao gradonačelnik Šapić, u normalnim uslovima, smatrao bi da im je pozicija ugrožena i da treba da podnese ostavku. U takvim okolnostima, izjave političara poput Šapića mogu se smatrati nedopustivim i neprimerenim, a nedostatak odgovornosti i neprimereno ponašanje mogu naštetiti integritetu i legitimitetu naših institucija.

Stoga, kao građani i kao birači, tražimo da političari poput Šapića odgovaraju za svoje postupke i reči koje mogu naštetiti zajednicama kojima služe. Moramo držati naše izabrane zvaničnike na najvišim standardima integriteta i osigurati da oni ne održavaju rasističke i diskriminatorne stavove i politike. Podsetimo gradonačelnika Šapića da Romi čine značajan birački blok od oko 10% građana Beograda. Nećemo zaboraviti ovu epizodu i iskoristićemo naša demokratska prava da pozovemo na odgovornost one koji održavaju diskriminatorsku retoriku i retoriku koja izaziva podele.

I na kraju, romska zajednica u Srbiji neće tolerisati bilo kakve oblike rasizma, diskriminacije ili mržnje i nećemo biti ućutkani ili zastrašeni. Nastavićemo da tražimo svoja prava i borićemo se za pravdu i jednakost za sve građane Srbije.

Saopštenje – Alijansa protiv diskriminacije Roma

Alijansa protiv diskriminacije Roma poziva poverenicu za zaštitu ravnopravnosti da reaguje na nedavneizjave gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića u medijima, koje se odnose na romsku zajednicuuBeogradu. Govoreći za medije povodom nedavne tragedije u jednom od „divljih“ beogradskih romskih naselja, kadaj e stradalo jednoipogodišnje dete, gradonačelnik Beograda tvrdio je da problem divljih naselja nijerešenjer, kako je istakao, Romi neće da žive u malim sredinama, ne zadržavaju dugo u stanovima koji imsedodeljuju i demoliraju ih i da vode život na način koji ugrožava ne samo njih, već i druge Beograđane. Takođe, u istoj izjavi Rome opisuje kao ljude koji prose, kradu i sakupljaju sekundarne sirovine. Takva generalizacija pojačava uveliko prisutne i jako izražene stereotipe i negativne stavove premaRomskoj zajednici, koja već pati od društvene isključenosti, siromaštva, stigmatizacije i diskriminacije. Alijansa protiv diskriminacije Roma upozorava da su ovakve izjave opasne, pogotovu kada dolaze odljudi
koji su na visokim pozicijama i uživaju određeni ugled u društvu, i poziva na poštovanje ljudskih pravasvih građana, bez obzira na njihovu nacionalnost, veroispovest ili etničko poreklo. Pozivamo gradonačelnika Beograda, Aleksandra Šapića da preduzme mere za osnaživanje i integracijuRomskih zajednica, umesto da ih stigmatizuje i izoluje, i tražimo da iskoristi sve dostupne mehanizmei
sredstva da pruži podršku obrazovanju, zapošljavanju i poboljšanju stambenih uslova, kao i uklanjanjubarijera koje romskoj zajednici sprečavaju pristup pravima i uslugama.

Izjava Brankice Janković – poverenica za zaštitu ravnopravnosti

 Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da je izjava gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića povodom rešavanja problema Roma iz nehigijenskih neformalnih naselja u Beogradu za osudu i da bi bilo važno da se gradonačelnik zbog toga izvini.

Izjava je „za osudu, neprimerena i duboko zabrinjavajuća jer otkriva suštinsko nerazumevanje svih životnih prepreka sa kojima se Romi suočavaju“, smatra poverenica Janković.

Ona kaže da ovakve izjave „dodatno podstiču predrasude prema ovoj marginalizovanoj društvenoj grupi i produbljuju sveprisutni narativ u kojem se okrivljuju oni koji su diskriminisani“.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *