Vesti Vesti

Radna grupa u cilju dokazivanja istine?

Zbog brojnih primedbi građana i korisnika, koji koriste usluge daljinskog grejanja na visinu računa, u cilju zaštite i utvrđivanju pune istine po ovom pitanju, Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić, formirao je Radnu grupu koja će odlučivati po primedbama korisnika. Radnu grupu čine predstavnici Odseka za energetiku nadležne gradske uprave, predstavnici JKP „Gradska toplana“, JKP „Objedinjena naplata“, jedan predstavnik udruženja potrošača „Forum“ i tvz. udruženja skupština stanara.
Gradsko veća Niša, upozorava da svako pozivanje korisnika daljinskog grejanja da se kolektivno isključe sa sistema je krajnje neodgovoran čin, koji u periodu grejne sezone može proizvesti nesagledive posledice na kvalitet stanovanja, zdravlje i bezbednost građana.


Gradsko veće uverava javnost da je porast cene grejanja u protekloj grejnoj sezoni usledilo kao nužna posledica povećanja cene prirodnog gasa koji se dominantno koristi kao energent. Sadašnja cena usluge daljinskog grejanja nalazi se na ekonomskom minimumu, izračunava se na osnovu cene energenta i opravdanih troškova poslovanja, te je svako njeno smanjenje potpuno neodrživo bez prethodnog smanjenja cene energenta ili ostalih troškova poslovanja.
S obzirom da korisnici usluge daljinskog grejanja nisu u prilici da biraju način zagrevanja svog prostora, imajući u vidu reletivno visoke troškove ove usluge u odnosu na duge vrste grejanja, Gradsko veće će doneti i od nastupajuće grejne sezone primeniti mere socijalne zaštite ugroženih kupaca toplotne energije.
Gradsko veće podržava predlog mera Odseka za energetiku UKDES, koje imaju za cilj smanjenje korisnikovih troškova za uslugu daljinskog grejanja, kroz smanjenje i optimizaciju troškova za proizvodnju toplotne energije što će postepeno uticati na smanjenje cene, ali i kroz smanjenje potrošnje toplotne energije od strane korisnika, tj. količine energije koju korisnik troši.

Javni istupi predstavnika tzv. udruženja skupština stanara propagiraju neistinu i dezinformaciju! Nije istina da se iz cene daljinskog grejanja finansiraju političke stranke! Onaj ko to tvrdi grubo dezinformiše i obmanjuje građane Niša. Ne postoji podatak iz oblasti usluge daljinskog grejanja u Nišu koji nije javan ili ne može biti dostupan javnosti.
S obzirom na neistinite tvrdnje tzv. udruženja skupština stanara koje se odnose na cenu gasa, a koje imaju za cilj uznemirenje javnosti, Gradsko veće zahteva da JKP „Gradska toplana“ objavi na svom sajtu sve fakture za energente iz protekle grejne sezone.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *