Vesti Vesti

Prve reakcije na događaj u Pukovcu!

Događaj u Pukovcu od 5.09.2023.godine u kome je kod maloletnog I.Š pronađen nož u školskom rancu i nakon pisanja našeg portala Roma World dobijamo i reakcije političara i aktivista iz građanskih pokreta.

Narodna poslanica Nataša Tasić Knežević se oglasila na svom FB profilu:

Povodom FB statusa da je dete iz osnovne škole u Pukovcu nosilo nož i pretilo da će ubiti decu ROMSKE nacionalnosti CIGANE, obavešteno je @ministarstvo_prosvete_srbije i pokrenuta je istraga. Hvala @prof.marijanadmijatovic na brzom angažovanju jer smo u onome sto nas je sačekalo u Cetvrtak u Parlamentu uspeli da se angažujemo povodom ovoga slučaja. Nije istina da niko nije reagovao i nije istina da je bilo ko prećutao na ovakvu pretnju. Širenje dezinformacija ovakvih je opasno i ni malo prijatno, ako ništa drugo svi,ali apsolutno svi znaju da ću PRVA biti tu koja će reagovati. Svako dovodjenje u opasnost dece u obrazovanim ustanovama je nedopustivo sa koje god strane dolazilo i svako od nas će reagovati bez obzira na sve.

Takođe se iz građanskog pokreta Opre Roma oglasila Jelena Reljić:

” Rasističke tendencije ovog učenika prevazišle su šalu i verbalno nasilje i umalo se nisu pretvorile u fizički obračun. Romski učenici su kada su došli u školu obavestili školskog policajca koji je pretresao osnovca koji im je pretio i zaista našao nož u njegovom rancu. Situacija koja je umalo sprečena mogla je da bude još jedan tragičan događaj u Srbiji ovog puta kao motiv je bila nacionalna pripadnost. O ovom događaju škola nije obavestila javnost već se jedan od roditelja romske dece obratio javnosti kroz društvene mreže. Roditelj nam je naveo da ih škola nije obavestila koje korake je preuzela u rešavanju ovog slučaju kao i prevenciji istog. Policija je obaveštena i uzela je izjave roditelja a postupak je preuzelo tužilaštvo. Roditelji su zatražili vanredni roditeljski sastanak za šta nisu dobili odgovor. Osnovac koji je pretio romskim učenicima je nastavio da pohađa redovno nastavu. Romskim učenicima i neromskim koji su uplašeni zbog te činjenice je rečeno od strane školskog policajca da izbegavaju tog dečaka i da se tako mogu zaštiti.

U političkom kontekstu koji svakim danom ide sve više desno došli smo do trenutka u kojem se deca više ni u školi ne osećaju bezbedno i to samo zbog toga što su Romi. Sa druge strane izbegavanje odgovornosti škole i zataškivanje slučaja još jedan je momenat koji nam ukazuje da možda još uvek kao država nismo spremni da se suočimo sa našim rasističkim diskursom koji se često opravdava kao šala i koji će nas ako se odgovornost ne preuzme i ne radi na preventivi dovesti do tragičnih slučaja.Institucije kao što su Centar za socijalni rad moraju u saradnji sa policijom  i školom da ispitaju situaciju i sprovedu neophodne mere kako bi se ovaj slučaj razrešio i kako do istog u budućnosti ne bi došlo.”

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *