Vesti Vesti

Prevencija ranog napuštanja školovanja!

U četvrtak, 22. oktobra 2015. godine, u 12.00, u Sportskom centru „Kunjak“ (Nikole Tesle bb) u Vladičinom Hanu, biće potpisan protokol o saradnji 13 lokalnih aktera (institucija i udruženja) na prevenciji ranog napušanja škole, čiji je inicijator Društveni centar u Lepenici kod Vladičinog Hana.

Rano napuštanje škole je fenomen o kome ne postoje pouzdani podaci u našoj zemlji. Ipak, u Strategiji razvoja obrazovanja u Republici Srbiji do 2020. godine navodi se podatak da je, prema postojećim analizama i procenama, ukupno osipanje učenika iz osnovnog obrazovanja između 10 i 15% generacije, a značajno je veće kod dece iz osetljivih grupa.

Da li su nam sva deca u školi? Odgovor na ovo pitanje najlakše se može dati u lokalnoj zajednici, koordinacijom i saradnjom lokalnih aktera – lokalnih samouprava, institucija i udruženja. Zato su društveni centri inicirali potpisivanje protokola o saradnji lokalnih aktera na prevenciji ranog napuštanja škole. Cilj protokola je unapređenje saradnje i koordinacije na kreiranju i sprovođenju preventivnih, interventnih i kompenzatornih mera koje doprinose kako smanjenju osipanja iz obrazovnog sistema, tako i dugoročnom razvoju juga Srbije.

Društveni centri u jugoistočnoj Srbiji pružaju podršku obrazovanju, ličnom razvoju i društvenom uključivanju sve dece, zahvaljujući saradnji udruženja Građanski savet Opštine Bojnik, Društvo Roma „Prokuplje“ i KIC „Pralipe“; opština Lebane, Surdulica i Vladičin Han; i Grupe za decu i mlade „Indigo“, uz podršku UNICEF-a.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *