Vesti Vesti

Premijera Forum teatra „Reformiši se!“

Niški srednjoškolci ujedinjeni protiv nasilja

PROTECTA je 03. juna u Nišu u prostorijama Akademskog pozorišta Studentskog Kulturnog Centra Niš organizovala premijeru Forum teatra mladih: „Reformiši se!“. Mladi iz pet niških srednjih škola su kroz dramske scene forum teatra i uz mentorsku podršku glumca Aleksandra Stevanovića predstavili raznovrsne aspekte nasilja među mladima, uključujući partnersko, vršnjačko, fizičko, psihološko i verbalno nasilje. Forum teatar, kao interaktivna forma pozorišta, omogućava publici ne samo da gleda predstavu, već i da se aktivno uključi u diskusiju i rešavanje prikazanih problema. Publika koju su sačinjavali mladi iz niških srednjih škola i predstavnici OCD-a bila je aktivno uključena u diskusiju scena i predlaganje mogućih rešenja zapaženih problema.

Cilj forum teatra „Reformiši se!“, u organizaciji PROTECTA-e, bio je podizanje svesti o ozbiljnosti i rasprostranjenosti nasilja među mladima, kao i promovisanje dijaloga i empatije kao ključnih elemenata u borbi protiv ovog problema. Forum teatar podržan je od strane pet niških srednjih škola (Prehrambeno-hemijske škole Niš, Pravno–poslovne škole Niš, Ekonomske škole Niš, ETŠ “Nikola Tesla” Niš, Trgovinske škole Niš) koje su delegirale učenike za učešće, a u narednim danima planirano je da se forum teatar odigra i u niškim srednjim školama pred učenicima.

Forum teatar je realizovan u okviru projekta “REFORMIŠI SE! – REakcijski FORum Mladih”, koji je podržan u okviru programa Ziman-ov fond za mlade, a sproveden je uz podršku Studentskog Kulturnog Centra Niš.

Ovaj događaj je pokazao da su mladi u Nišu ne samo svesni problema nasilja, već i spremni da se aktivno bore protiv njega, pružajući podršku jedni drugima i gradeći sigurnije okruženje za sve.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *