Vesti Vesti

Političari, Srećan Vam 10.Decembar Međunarodni Dan ljudskih prava.

Eh, još jedan 10.Decembar, Dan ljudskih prava! I prošle godine je obeležen, i pretprošle godine, i one pre nje, i posle nje…Pitam se zašto se taj Dan pominje, obeležava, naglašava? Možda da se podsetimo da smo ljudi! Da li smo ljudi?

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima usvojena je 10. decembra, 1948. godine, kao odgovor na masivno kršenje ljudskih prava tokom Drugog svetskog rata. Ovaj dokument, na čije vrednosti podsećamo povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, priznao je, po prvi put u istoriji čovečanstva,  pravo svih ljudi na „životslobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika“. Prožimajući principi ljudskih prava koje naglašava Univerzalna deklaracija su jednakost, nediskriminacija, neotuđivost ovih prava, odgovornost svakoga, univerzalnost koja ne potire različitosti, ljudsko dostojanstvo, nedeljivost i međuzavisnost svih ljudskih prava.

Ponovo postavljam pitanje da li smo ljudi? Brzo smo zaboravili strahote drugog svetskog rata. Zaboravljamo koliko je važno da se svaki čovek na zemaljskoj kugli oseća slobodnim, sigurnim, jednakim među jednakima.

Na ovaj Dan, ali ne samo na ovaj Dan,  naša produkcija uvek ukazuje na težak položaj romske zajednice. U Kruševcu se dižu zidovi kako bi se sakrila sramota svih nas – celokupnog društva, u Nišu četiri meseca 100 porodica nemaju električnu energiju, i nikom ništa! Juče, danas, sutra a možda i neki dan posle NVO se oglašavaju povodom ovih problema, i ukazuju na taj problem, ali sdruge strane naša  država je slepa, gluva, nema, bez ljudskosti, bez osećaja za humanizmom! Poštovani političari i država Srbija je potpisnica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, da li je vi poštujete, da li poštujete ono na šta ste se obavezali, da poštujete svoje građane, da im obezbedite minimum ljudskosti, dostojanstva, slobode, sigurnosti? Naravno da ne? Sjedne strane obećavate da ćete mojim sunarodnicima u Nišu rešiti problem, gluvi ste na njihove vapaje, lažete Vaš narod. Dižete sramne zidove, da pokrijete svoju sramotu, da, to je vaša sramota, Vi ste to dozvolili, vašom nebrigom za nas Rome. Posle nas kritikujete što odlazimo u potragu za boljim životom, zajedno sa dvoličnim zemljama EU osuđujete nas na SMRT! Da na smrt, jer nemamo mogućnost na zapošljavanje, obrazovanje, stanovanje i još mnogo toga! Ovo je moj način iskazivanja neslaganja vođenja politike prema romskoj zajednici. Političari,  Srećan Vam 10.Decembar Međunarodni Dan ljudskih prava.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *