Vesti Vesti

Počinje rušenje nelegalnih objekata!

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izjavila Blicu da će vrlo brzo početi rušenje nelegalnih objekata u Srbiji, koji su bez dozvole građeni nakon usvajanja Zakona o ozakonjenju objekata.

Očekujem u najskorijem periodu da počne rušenje, satelitski snimak je dostupan, Republički geodetski zavog da je platio, tako da imamo sve što je potebno da krenemo u taj proces. Trenutno se na celoj teritoriji Srbije snimaju objekti i komisije popisuju objekte na terenu – rekla je Mihajlovićeva novinarima u Čačku.

Reč je o bespravnim objektima koji ne mogu da budu ozakonjeni, kao i objektima koji su građeni nakon donošenja Zakona o ozakonjenju bespravnih objekata, koji je usvojen u novembru 2015. godine.

Ministarka je kazala da će objekti biti rušeni na osnovu satelitskog snimka na osnovu kojeg će se upoređivati stanje, da li je nešto građeno posle donošenje zakona.

U Srbiji, ima čak 1,5 miliona nelegalnih objekata, a legalizacija sada košta nekoliko hiljada evra.

Prema rečima ministarke, taksa za legalizaciju kuće od 100 kvadrata iznosiće 3.000 dinara, dok će za 200 kvadrata ona iznositi 10.000 dinara!

Za one koji nemaju geodetski snimak, legalizacija će, prema najavama iz ministarstva biti nešto skuplja, jer će im biti potreban i taj dokument koji bi naprimer za kuću od 100 kvadrata koštao 9.000 dinara.

A sada sledi i ono pitanje,  šta sa romskim naseljima koja nisu legalizovani? Pre 15-tak dana je raspisan konkurs za jedinice lokalnih samouprava u Srbiji da zajedno sa NVO sektorom napišu projekte za poboljšanje uslova stanovanja u romskim naseljima koja su legalizovana. Koliko to naselja ima dokumenta da ispuni ove uslove, vrlo malo, možda 35-40 opština u Srbiji. Iako je SKRUG Liga Roma prošle godine dala inicijativu za legalizaciju romskih naselja, putem usvajanja Zakona o legalizaciji podstandardnih romskih naselja država do sada nije imala sluha za rešavanje tog problema! Da li će se rušiti bespravno izgrađeni objekti u romskim naseljima?, verujemo da će se naći neko rešenje koje će biti u korist svih.

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *